Jogurt z duszonymi śliwkamiJogurt z duszonymi śliwkami Dominika Wójciak

Jogurt z duszonymi śliwkami − składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 20 minut

600-800 g śliwek
400 g gęstego jogurtu naturalnego
1-2 łyżki miodu o neutralnym smaku, np. wielokwiatowego
Dodatki:
łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)

Jogurt z duszonymi śliwkami − przygotowanie

Śliwki myjemy, dzielimy na pół i usuwamy pestki. Owoce wkładamy do garnka z grubym dnem lub kładziemy na patelnię i powoli podgrzewamy pod przykryciem, aż puszczą sok.

Zdejmujemy pokrywkę i wolno smażymy śliwki jak powidła, aż sok prawie całkiem odparuje – śliwki powinny zmięknąć i zacząć się rozpadać.

Studzimy, połowę miksujemy z jogurtem, miodem i opcjonalnie cynamonem.

Dodajemy resztę śliwek, mieszamy i schładzamy. Tak przygotowany jogurt możemy przechowywać w lodówce tydzień w szczelnie zamkniętym szklanym słoiku.