Kiszona kapusta z morelami Marta Dymek
Kiszona kapusta z morelami − składniki
Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
duża cebula
3-4 łyżki oleju
400 g kiszonej kapusty
50 g suszonych moreli
200 ml wody
sól
Kiszona kapusta z morelami − przygotowanie
Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie złota.
W tym czasie kiszoną kapustę kroimy na małe kawałki, suszone morele siekamy. Dodajemy do złotej cebulki i podsmażamy 3-4 minuty.
Do podsmażonej kapusty, moreli i cebuli wlewamy wodę, dodajemy dużą szczyptę soli. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę do miękkości, czyli około 20 minut. Jemy na ciepło bez żadnych dodatków lub z ulubioną kaszą albo pieczywem.
Kiszona kapusta z morelami − rady
Zamiast moreli możecie użyć innych suszonych owoców, na przykład żurawiny, śliwek, rodzynek albo pokrojonych daktyli.
Jeśli znajdziecie w domu czarny pieprz, pieprz ziołowy albo liść laurowy, możecie dorzucić odrobinę do podsmażania cebuli – dzięki temu gotowa kapusta będzie miała przyjemny, korzenny aromat.
Kapusta, podobnie jak bigos, najlepiej smakuje następnego dnia.