Kiszona kapusta z morelamiKiszona kapusta z morelami Marta Dymek

Kiszona kapusta z morelami − składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

duża cebula
3-4 łyżki oleju
400 g kiszonej kapusty
50 g suszonych moreli
200 ml wody
sól

Kiszona kapusta z morelami − przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy na małym ogniu, aż będzie złota.

W tym czasie kiszoną kapustę kroimy na małe kawałki, suszone morele siekamy. Dodajemy do złotej cebulki i podsmażamy 3-4 minuty.

Do podsmażonej kapusty, moreli i cebuli wlewamy wodę, dodajemy dużą szczyptę soli. Garnek przykrywamy i gotujemy kapustę do miękkości, czyli około 20 minut. Jemy na ciepło bez żadnych dodatków lub z ulubioną kaszą albo pieczywem.

Kiszona kapusta z morelami − rady

Zamiast moreli możecie użyć innych suszonych owoców, na przykład żurawiny, śliwek, rodzynek albo pokrojonych daktyli.

Jeśli znajdziecie w domu czarny pieprz, pieprz ziołowy albo liść laurowy, możecie dorzucić odrobinę do podsmażania cebuli – dzięki temu gotowa kapusta będzie miała przyjemny, korzenny aromat.

Kapusta, podobnie jak bigos, najlepiej smakuje następnego dnia.