Duszona dyniaDuszona dynia Dominika Wójciak

Duszona dynia − składniki

Dla 4 osób

Przygotowanie: 15 minut

1/2 średniej dyni hokkaido
4 łyżki natki pietruszki
Dodatki:
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki sosu sojowego
łyżeczka oleju sezamowego
(opcjonalnie)

Duszona dynia − przygotowanie

Dynię myjemy i kroimy w o plastry grubości ok. 2 cm (obieramy lub nie, według uznania). Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy plastry z obydwu stron na złoty kolor. Skrapiamy sosem sojowym, dusimy pod przykryciem, aż będą miękkie, ok. 5 minut (jeśli sos sojowy odparuje, a dynia nadal będzie twarda, podlewamy ją 2-3 łyżkami wody i jeszcze chwilę dusimy). Podajemy na ciepło z posiekaną natką, opcjonalnie skrapiamy olejem sezamowym.

Duszona dynia − rady

Możemy pominąć etap podsmażania, danie będzie lżejsze – ale w mojej ocenie podsmażenie dyni na rumiano bardzo dobrze wpływa na smak potrawy. Dzięki temu, że warzywa duszą się we własnym soku z nutą sosu sojowego, są niezwykle aromatyczne i smaczne.