Najprostszy krem z dyniNajprostszy krem z dyni Marta Dymek

Najprostszy krem z dyni - składniki

Dla 4 osób
Przygotowanie: 70 minut

1 kg dyni piżmowej
1-2 łyżki oleju
litr bulionu
1-2 łyżki octu jabłkowy
lub soku z cytryny
sól

Najprostszy krem z dyni - przygotowanie

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Dynię kroimy na ćwiartki, nacieramy olejem i pieczemy, aż będzie bardzo miękka i przypieczona, czyli około godziny.

Z upieczonej dyni za pomocą łyżki wyjmujemy pestki, następnie wydrążamy miąższ dyni. Wkładamy go do garnka i stopniowo, wlewając bulion, miksujemy na krem.

Doprawiamy octem oraz solą i ponownie miksujemy. Podajemy z dodatkiem ulubionego oleju, dobrze smakuje też z dużą ilością pieprzu.