Dla 4-5 osób
Przygotowanie: 60 minut

Ciasto na pizze (na 4-5 małych placków):
oliwa i mąka do blachy
200 g mąki
30 g drożdży
2 łyżki oliwy
łyżeczka cukru
szczypta soli
Obłożenie:
niewielki brokuł
łyżka masła
ząbek czosnku
200 g szpinaku
sól
pieprz
zielona papryka
czerwona cebula
ciasto na pizzę
garść groszku cukrowego
100 g sera feta lub koziego
4 jajka
garść liści świeżej bazylii
1/2 avokado

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. Blachę do pieczenia cienko smarujemy oliwą (wystarczy pół łyżeczki), posypujemy mąką (łyżka) i równomiernie rozprowadzamy mąkę.
Brokuł gotujemy 10 minut w osolonej wodzie. W tym czasie na roztopionym maśle przesmażamy posiekany ząbek czosnku wraz ze szpinakiem, a kiedy woda odparuje doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy. Brokuły osączamy. Paprykę kroimy w paski, cebule w półplasterki. 
Przygotowujemy ciasto na pizzę. Do miski wsypujemy mąkę i wkruszamy drożdże. Dolewamy powoli ok. pół szklanki ciepłej wody i oliwę, delikatnie mieszając łopatką, aż składniki się połączą. Ugniatamy, aż powstanie zwarta kula. Układamy ją na posypanej mąką stolnicy i dalej ugniatamy, odpychając ciasto od siebie, a potem zwijając je do środka. Za każdym razem nieco je obracamy. Ugniatamy, aż w cieście nie będzie grudek. Ciasto dzielimy na 4-5 części i wałkujemy placki. Wałkując, odwracamy każdy placek, by uzyskać równomierny kształt. Ostrożnie przenosimy ciasto na blachę.
Na dwóch plackach układamy po porcji szpinaku, papryki i groszku, na dwóch pozostałych brokuły oraz cebulę. Placki posypujemy serem i na każdy z nich wbijamy jajko. Pieczemy 10 minut, aż ciasto się przypiecze, a jajka zetną. Podajemy posypane listkami bazylii z kawałkami świeżego awokado (nie zapiekamy awokado, bo będzie gorzkie!!!).