Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut

Składniki:

  • 1 kg kalafiora
  • 250 g brokułu
  • sól
  • tłuszcz do formy
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 200 ml gorącego mleka
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 100 g świeżo startego parmezanu
  • 2 jajka, roztrzepane
  • świeżo zmielony pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku

Wykonanie:

1. Kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotujemy 5-10 minut, dokładnie osączamy.

2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. i smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne.

3. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy 1-2 minuty, aż powstanie zasmażka. Dolewamy gorące mleko i stale mieszamy, aż powstanie gęsty sos bez grudek. Dolewamy wino i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.

4. Sos mieszamy z warzywami, przekładamy do natłuszczonego naczynia i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 15 minut.