Dla 4 osób
Przygotowanie: 40 minut
Składniki:
- 1 kg kalafiora
- 250 g brokułu
- sól
- tłuszcz do formy
- 50 g masła
- 50 g mąki
- 200 ml gorącego mleka
- 200 ml wytrawnego białego wina
- 100 g świeżo startego parmezanu
- 2 jajka, roztrzepane
- świeżo zmielony pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
Wykonanie:
1. Kalafior i brokuł dzielimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do garnka z lekko osoloną, wrzącą wodą i gotujemy 5-10 minut, dokładnie osączamy.
2. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 200 st. i smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne.
3. Na patelni na średnim ogniu roztapiamy masło i dodajemy mąkę, mieszamy 1-2 minuty, aż powstanie zasmażka. Dolewamy gorące mleko i stale mieszamy, aż powstanie gęsty sos bez grudek. Dolewamy wino i ponownie doprowadzamy sos do wrzenia. Odstawiamy z ognia. Dodajemy parmezan, jajka, doprawiamy solą, pieprzem i gałką do smaku.
4. Sos mieszamy z warzywami, przekładamy do natłuszczonego naczynia i wyrównujemy wierzch. Pieczemy 15 minut.
Lubię zapiekanki. W sam raz na jesienno-zimowe tycie.
nie wegański
nie-wegański to jest każdy ser żółty;
ten jest dodatkowo nie-wegetariański, z powodu podanego przez @StreetLife89
Dużo... i dlatego jest takie pyszne, mniam...
co za brednie; mleko i jajka jak najbardziej są wegetariańskie, wiele serów żółtych też, ale akurat nie parmezan;
jarski i wegetariański to wg słownika języka polskiego synonimy;