Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut

Marchewki z borówkami i cynamonem – składniki:

  • 600 g marchewek
  • 1-2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia (lub masło klarowane)
  • płaska łyżka cynamonu
  • ok. 150 ml białego wytrawnego wina (może być też świeży sok z jabłek lub pomarańczy)
  • 300 g borówek

Jak zrobić marchewki z borówkami i cynamonem:

1. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy marchewki i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną.

3. Posypujemy cynamonem i wlewamy wino. Dusimy, mieszając, aż wino odparuje.

4. Wsypujemy borówki, dusimy 1-2 minuty (borówki powinny mocno się podgrzać, ale zachować swój kształt) i podajemy.