Dla 4 osób
Przygotowanie: 15 minut
Marchewki z borówkami i cynamonem – składniki:
- 600 g marchewek
- 1-2 łyżki nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia (lub masło klarowane)
- płaska łyżka cynamonu
- ok. 150 ml białego wytrawnego wina (może być też świeży sok z jabłek lub pomarańczy)
- 300 g borówek
Jak zrobić marchewki z borówkami i cynamonem:
1. Marchewki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy marchewki i smażymy kilka minut, co jakiś czas mieszając, aż zmiękną.
3. Posypujemy cynamonem i wlewamy wino. Dusimy, mieszając, aż wino odparuje.
4. Wsypujemy borówki, dusimy 1-2 minuty (borówki powinny mocno się podgrzać, ale zachować swój kształt) i podajemy.