Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową - składniki

375 g mąki
torebka (7 g) suchych drożdży
jajko i żółtko
100 g masła
szczypta soli
80 g cukru
300 ml mleka
50 g masy marcepanowej
75 g zmielonego suchego maku
szczypta cynamonu
10 g mąki ziemniaczanej
750 g śliwek węgierek
6 łyżek konfitury morelowej

Ślimak drożdżowy ze śliwkami i masą makowo-marcepanową - przygotowanie

Zagniatamy ciasto z mąki, żółtka, drożdży, jajka, masła, soli, 60 g cukru i 150 ml ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę, aby podwoiło objętość.

Marcepan ścieramy na tarce, mieszamy z resztą cukru. Zagotowujemy 100 ml mleka z odrobiną soli, wsypujemy mak i cynamon, ponownie zagotowujemy. Dodajemy marcepan, mieszamy. Zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozprowadzoną uprzednio w odrobinie zimnej wody.

Ciasto ponownie krótko zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 30x40 cm, kroimy wzdłuż na 3 pasy.

Masę marcepanowo-makową wkładamy do rękawa cukierniczego i szprycujemy pośrodku pasków drożdżowego ciasta. Wolne (bez masy) brzegi ciasta smarujemy odrobiną mleka, zwijamy w rulony od szerszej strony.

Powstałe rulony układamy spiralnie w tortownicy o średnicy 32 cm.

Umyte, przekrojone na połówki oraz wypestkowane śliwki upychamy ciasno pomiędzy wałeczkami ciasta.

Całość smarujemy resztą mleka i pieczemy 45 minut w 200 st. Gorące ciasto smarujemy podgrzaną i przetartą przez sito konfiturą morelową.