Muffinki z gruszkami i gorgonzolą - składniki

2 gruszki (klapsy, konferencje)
150 g mąki
100 g obranych, zmielonych migdałów
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g gorgonzoli
100 g masła
2 jajka
250 g jogurtu
2 łyżeczki soli

Muffinki z gruszkami i gorgonzolą - przygotowanie

Gruszki myjemy (nie obieramy), kroimy w ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne, miąższ kroimy w kostkę o boku 1/2 cm. Dodajemy mąkę, migdały i proszek do pieczenia. Gorgonzolę rozgniatamy widelcem, mieszamy z masłem, jajkami, jogurtem i solą. Łączymy z mąką z gruszkami, ale nie mieszamy za długo – ciasto powinno być grudkowate. Napełniamy nim foremki na muffinki i pieczemy 25 minut w 180 st. Podajemy na ciepło lub na zimno.