Dla 8 osób
Przygotowanie: 55 minut


500 g mąki, typ 500 lub 550
10 g suszonych drożdży
80 g cukru trzcinowego plus 2 łyżeczki do posypania
350 g ciemnych drobnych winogron
oliwa
sól
gałązka świeżego rozmarynu


Zagniatamy ciasto z mąki, suszonych drożdży, ok. 300 ml letniej wody i 80 g cukru trzcinowego (zagniatamy minimum 10 minut – ciasto powinno być gładkie i elastyczne). Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 45 minut. Przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, dłońmi formujemy okrągły placek o grubości ok. 1 cm. Przekładamy go na posmarowaną oliwą blachę. Rozkładamy winogrona i lekko wciskamy je w ciasto. Posypujemy pozostałym cukrem trzcinowym, odstawiamy na 30 minut. Wyrośnięte ciasto posypujemy igiełkami rozmarynu i skrapiamy oliwą. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. na ok. 30 minut. Focaccia jest smaczna zarówno na ciepło, jak i na zimno.