Dla 8 osób
Przygotowanie: 30 minut
8 wieprzowych kotletów po 100-150 g (ze schabu, z karkówki)
olej
85 ml białego wytrawnego wina
250 ml domowego bulionu drobiowego
300 g ciemnych drobnych winogron
2 łyżki masła
2 łyżeczki miodu
cynamon, sól, pieprz
10 listków szałwii
Kotlety nacieramy solą i pieprzem, smażymy na oleju z obydwu stron. Zdejmujemy z patelni, przykrywamy folią aluminiową. Na patelnię wlewamy wino, mieszamy z tłuszczem ze smażenia. Wlewamy bulion drobiowy, gotujemy kilka minut, aż sos się zredukuje. Dodajemy umyte grona winogron, masło, miód i szczyptę soli, mieszamy. Dusimy 3 minuty. Sos przyprawiamy cynamonem, sola i pieprzem, wkładamy kotlety, chwilę podgrzewamy. 2 łyżki oleju rozgrzewamy na patelni, wrzucamy listki szałwii i smażymy, aż będą chrupiące. Układamy na mięsie. Do kotletów możemy podać purée z pasternaka: drobno pokrojony pasternak zalewamy mlekiem (1-2 cm powyżej pasternaka) i gotujemy na małym ogniu, aż będzie miękki (ok. 20 minut). Lekko osączamy, przecieramy przez praskę, mieszamy z 1-2 łyżeczkami masła i mlekiem z gotowania, jeśli potrzeba. Purée przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.