Dla 4 osób
Przygotowanie: 25 minut


40 g chudego boczku
1/2 małego kopru włoskiego
1/2 pora
łyżka oleju
400 ml soku z winogron
8 filetów rybnych, każdy po ok. 70 g (z soli, dorsza, halibuta)
200 g jasnych winogron
2-3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
sól, pieprz
sok z cytryny


Boczek kroimy w małą kostkę. Koper włoski i por czyścimy, drobno kroimy. Olej rozgrzewamy w głębokiej patelni, smażymy boczek minutę. Dodajemy koper i por, przesmażamy. Wlewamy sok z winogron, mieszamy. Gotujemy 3 minuty.
Filety rybne zwijamy i spinamy wykałaczką. Wkładamy do sosu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy ok. 10 minut. Winogrona myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Roladki wyjmujemy z sosu, trzymamy w cieple (możemy je obsmażyć na złoto na oleju, by były chrupiące). Do sosu dodajemy jogurt i umyte winogrona, mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Gotujemy 3-4 minuty na małym ogniu. Polewamy rybne roladki.