Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 30 minut

Sałatka ze szpinaku, grillowanego sera, grillowanej cukinii, ogórków, jeżyn i mięty - składniki

2 ogórki
350 g szpinaku
2 garści jeżyn (lub innych owoców, mogą być mrożone)
duża garść orzechów piniowych
500 g sera halloumi (można go zastąpić białym nie wędzonym oscypkiem)
1-2 łyżki oliwy
cukinia
Sos:
6 łyżki oliwy
sok z 2 limonek
4 łyżki płynnego miodu
sól i pieprz do smaku
2 garści listków mięty

Sałatka ze szpinaku, grillowanego sera, grillowanej cukinii, ogórków, jeżyn i mięty - przygotowanie

Ogórki obieramy i kroimy w kostkę. Szpinak myjemy i osuszamy. Jeżyny myjemy. Wyłuskane orzechy lekko rumienimy na rozgrzanej patelni grillowej, studzimy.

Ser kroimy w plastry i grillujemy 3-4 minuty na posmarowanej oliwą patelni grillowej, aż pokryje się od spodu ciemnymi paskami i będzie łatwo odchodzić od patelni. Wówczas odwracamy i grillujemy z drugiej strony.

Na tę samą patelnię kładziemy plastry umytej, nie obranej cukinii i grillujemy po 5 minut z każdej strony.

Na sos mieszamy w rondelku oliwę, sok z limonki i miód, doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Sos chwilę podgrzewamy, aż zgęstnieje, zestawiamy z ognia, lekko studzimy i dodajemy posiekaną miętę. Układamy na dużym półmisku liście szpinaku, na nich ogórki, cukinię i ser, posypujemy orzechami i jeżynami. Polewamy sosem.