Na ok. 1 kg (czyli 1,5 litra) lodów

Przygotowanie: 40 minut

Chłodzenie: 12 i 3-4 godziny

Na lody:

ok. 600 g cukinii

ok. 600 g ricotty

100 g fruktozy

20 g pudru z natki pietruszki dla intensywniejszego koloru

Na makaron:

zielona cukinia

żółta cukinia

listki świeżej mięty

2 kwiaty cukinii, same kielichy (opcjonalnie)

do dekoracji grubo posiekane pistacje i orzechy laskowe

Na masę na lody wszystkie składniki przekładamy do kielicha blendera i miksujemy na idealnie gładką masę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej słodzidła, jeśli uznamy, że jest taka potrzeba. Wstawiamy masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, aby dobrze się schłodziła. Po schłodzeniu masy możemy postąpić dwojako. Jeżeli mamy maszynę do lodów lub sorbetierę, przekładamy do niej masę na lody i mieszamy zgodnie z instrukcją
20-30 min. Gotową masę przekładamy do ceramicznego lub plastikowego pojemnika i wygładzamy. Wstawiamy do zamrażarki na 3 godz. Po takim czasie lody z cukinii będą idealne do porcjowania gałkownicą. Jeśli zamierzamy mrozić lody dłużej, 15-20 minut przed podaniem wyjmujemy je z zamrażarki.

Jeżeli nie mamy maszyny do lodów, przekładamy masę na lody do pojemnika, wygładzamy i wstawiamy do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmujemy masę z zamrażarki i starannie mieszamy lub miksujemy, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtarzamy co najmniej 3 razy, co 45-60 minut.

Za pomocą mandoliny albo obieraczki do warzyw przygotowujemy spaghetti z miąższu cukinii (ew. używamy przystawki do robota kuchennego, jeśli taką mamy). Przekładamy do miski.

Kwiaty cukinii (same kielichy) rwiemy w cienkie paski i dodajemy do zielonego spaghetti. Mieszamy.

Lody podajemy z cukiniowym spaghetti i miętą, posypane posiekanymi orzechami. Świetnym dodatkiem będzie kieliszek dobrego białego wina (chardonnay, chablis, muscadet lub nawet prosecco).