Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 25 minut
2 gruszki
2 duże okrągłe śliwki
3 mniejsze jasne śliwki
gałązka rozmarynu
łyżka roztopionego masła klarowanego
2 łyżeczki syropu imbirowego
świeżo mielony czarny pieprz
4 łyżeczki dowolnego serka z lodówki
4 łyżeczki dżemu z owoców czarnego bzu (może być inny o kwaśnym smaku)
gałązka tymianku cytrynowego
Umyte, nieobrane gruszki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z syropem imbirowym, oprószamy pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Upieczone owoce przekładamy do salaterek, najlepiej na porcję serka. Dodajemy po łyżeczce dżemu z owoców czarnego bzu. Dekorujemy listkami tymianku cytrynowego i podajemy polane sosem, który wytworzył się podczas pieczenia owoców.