Dla 3-4 osób

Przygotowanie: 25 minut

2 gruszki

2 duże okrągłe śliwki

3 mniejsze jasne śliwki

gałązka rozmarynu

łyżka roztopionego masła klarowanego

2 łyżeczki syropu imbirowego

świeżo mielony czarny pieprz

4 łyżeczki dowolnego serka z lodówki

4 łyżeczki dżemu z owoców czarnego bzu (może być inny o kwaśnym smaku)

gałązka tymianku cytrynowego

Umyte, nieobrane gruszki kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne. Śliwki kroimy na pół, usuwamy pestki. Owoce umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, na wierzch kładziemy gałązkę rozmarynu. Polewamy stopionym masłem zmieszanym z syropem imbirowym, oprószamy pieprzem. Przykrywamy i wstawiamy na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. Upieczone owoce przekładamy do salaterek, najlepiej na porcję serka. Dodajemy po łyżeczce dżemu z owoców czarnego bzu. Dekorujemy listkami tymianku cytrynowego i podajemy polane sosem, który wytworzył się podczas pieczenia owoców.