Dla 3 osób
Przygotowanie: 25 minut
Ciasto:
260 g mąki orkiszowej typ 500 lub 700
3-4 czubate łyżki masła klarowanego
szczypta soli i pieprzu
80 ml wody lub bulionu (jeśli macie resztki)
Pozostałości z lodówki (mogą być inne)*:
ziemniak
1/2 fenkułu
czerwona cebula
garść małych pieczarek
końcówka pora
gałązki świeżego rozmarynu
Na wierzch:
wędzona sól do smaku
świeżo mielony pieprz
wegański „ser" z migdałów lub feta
60 ml oliwy
garść rukoli
Składniki na ciasto mieszamy w misce i szybko zagniatamy. Owijamy folią i wstawiamy na noc do lodówki.
Obranego ziemniaka i fenkuła kroimy w cieniutkie plastry, obraną cebulę – w pióra, pieczarki na połówki, a por w paski. Gotowe ciasto dość cienko rozwałkowujemy na papierze do pieczenia. Na środku placka układamy na przemian przygotowane warzywa i pieczarki. Oprószamy wędzoną solą, doprawiamy pierzem. Brzegi ciasta zawijamy do środka – można je złożyć lub od niechcenia podwinąć. Wierzch posypujemy połową pokruszonego sera i skrapiamy oliwą. Wstawiamy ciasto do piekarnika rozgrzanego do 180-200 st. i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumieni. Na ciepłe galette wykładamy resztę sera i listki rukoli. Kroimy w trójkąty jak pizzę i podajemy np. z sałatą z masowanego jarmużu.
*Uwaga! Składniki wypełnienia mogą być różne. Dobrze się sprawdzi kombinacja brokułu, ziemniaków i czosnku albo por podduszony na winie z mlekiem kokosowym.