Dla 3-4 osób
Przygotowanie: 20 minut

400 g filetu z mintaja lub dorsza
2-3 łyżeczki soku z cytryny
pieprz cytrynowy
kilka listków szałwii
por
garść orzeszków pistacjowych
4 łyżki masła
sól

Filety myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, możemy pokroić na mniejsze kawałki. Rybę z każdej strony nacieramy sokiem z cytryny i posypujemy pieprzem. Na filetach układamy też listki szałwii. Por myjemy, kroimy w półplasterki. Do garnka do gotowania na parze lub zwykłego garnka wlewamy niewielką ilość wody, wrzucamy kilka listków szałwii i podgrzewamy do temperatury wrzenia. Rybę układamy w koszyku zawieszonym nad wodą, albo na wkładce do gotowania na parze (jeśli nie mamy specjalnego garnka lub wkładki – koszyczka – możemy do dużego garnka z niewielką ilością wody wstawić naczynie żaroodporne, na którym umieścimy talerz z rybą). Posypujemy filet porem, szczelnie przykrywamy garnek pokrywką i gotujemy ok. 15 minut. W tym czasie podprażamy pistacje na suchej patelni, siekamy je, przekładamy na ciepłą patelnię wraz z masłem. Przed podaniem układamy na rybie po łyżce masła z pistacjami i solimy do smaku.