Szybkie curry z kapusty

Dla 2-4 osób
Przygotowanie: 15 minut

ząbek czosnku
2 cm imbiru
400 g kapusty
1/2 kalarepy
olej
łyżeczka kuminu mielonego
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 ziaren łyżeczki kolendry mielonej
5 liści kaffiru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
puszka mleczka kokosowego
puszka cieciorki
1-2 łyżki sosu sojowego
Do podania:
limonka i liście kolendry

Czosnek oraz imbir drobno siekamy. Kapustę szatkujemy, kalarepę obieramy i kroimy w słupki.

Na dnie dużej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wrzucamy czosnek oraz imbir. Kiedy zacznie skwierczeć, dodajemy przyprawy i smażymy kilka sekund, a następnie wrzucamy pokrojone warzywa, liście kaffiru, sól oraz cukier. Smażymy 3-5 minut na dużym ogniu, często mieszając, aż lekko zmiękną.

Dodajemy mleczko kokosowe, odsączoną cieciorkę oraz sos sojowy. Zwiększamy ogień na bardzo duży i gotujemy 5-8 minut, aż sos zostanie lekko zredukowany. Na koniec w razie potrzeby doprawiamy do smaku sosem sojowym, podajemy z limonką i ze świeżą kolendrą. Na lekki obiad wystarczy bez dodatków, na sycący podajmy z ryżem.