Na 4 porcje
Przygotowanie: 30 minut

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem - składniki:

2 średnie bakłażany
pęczek natki pietruszki
100 g ziaren słonecznika
Dodatki:
100 ml oliwy
2 łyżki octu z czerwonego wina
4 kromki chleba na zakwasie, najlepiej pszennego lub pszenno-żytniego
100 g koziego twarożku
sól, pieprz

Grzanki z marynowanym bakłażanem i kozim serkiem - jak przygotować:


Bakłażany myjemy, kroimy w plastry grubości 1 cm, układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. 2-3 łyżki oliwy mieszamy z 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu, smarujemy plastry bakłażana z obydwu stron. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 20-25 minut.
Ziarna słonecznika prażymy na suchej patelni, studzimy. Listki pietruszki odrywamy od łodyżek i wrzucamy je do kielicha blendera z końcówką do siekania. Dodajemy uprażony słonecznik, ocet winny, pozostałą oliwę, 1/2 łyżeczki soli, szczyptę pieprzu i blendujemy na grudkowate pesto. Upieczone bakłażany studzimy, cienko smarujemy pesto. Kromki chleba opiekamy w tosterze, smarujemy kozim serkiem, układamy bakłażana. Możemy udekorować natką.
Rada: tak przygotowane upieczone bakłażany możemy przechowywać w lodówce
nawet 3 dni.