Caponata z rodzinkami

Dla 4-6 osób
Przygotowanie: 40 minut

4 średnie bakłażany
4 łodygi selera naciowego
50 g rodzynek namoczonych we wrzątku
50 g ziaren słonecznika
posiekany duży pęczek natki pietruszki
Dodatki:
100 ml oliwy
duża cebula
60 g kaparów
150 g zielonych oliwek
2 łyżki miodu
80 ml octu winnego
puszka krojonych pomidorów bez skóry lub 3-4 świeże,
dojrzałe, drobno pokrojone pomidory
sól, pieprz


Bakłażany myjemy, kroimy w duże kawałki (2-3 cm). Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, skrapiamy 80 ml oliwy, posypujemy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy dłońmi. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 st. na 25-30 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w piórka, solimy. Seler naciowy czyścimy, kroimy na nieduże kawałki. Na pozostałej oliwie szklimy cebulę. Dodajemy seler naciowy, kapary, oliwki, rodzynki i słonecznik, smażymy 3 minuty. Dodajemy miód, ocet winny i pomidory, dusimy 20 minut. Dodajemy upieczone bakłażany i dusimy jeszcze 10 minut. Caponatę przyprawiamy i obficie posypujemy natką.