Dla 2 osbób
Przygotowanie: 30 minut


250 g krewetek (świeżych, gotowanych albo mrożonych)
cytryna
pęczek natki
40 g masła
ząbek czosnku
100 ml białego wytrawnego wina
sól morska

Jeżeli wykorzystujemy mrożone krewetki, to wkładamy je do miski, zalewany zimną wodą z dodatkiem soku z połowy cytryny i rozmrażamy. Nieoczyszczone sztuki nacinamy lekko nożem wzdłuż całego grzbietu i usuwamy czarne jelito. Tak przygotowane krewetki płuczemy i dokładnie osuszamy. Pęczek natki drobno siekamy i mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny. Na patelni roztapiamy połowę masła, wkładamy drobno posiekany czosnek i smażymy pół minuty. Dodajemy krewetki i smażymy minutę z jednej strony. Wlewamy wino i na większym ogniu odparowujemy. Zmniejszamy ogień, krewetki przewracamy na drugą stronę i smażymy kolejną minutę. Mieszamy i dosmażymy je ze wszystkich stron pół minuty. Na koniec dodajmy sos pietruszkowo-cytrynowy i resztę masła, mieszamy, zestawiamy z ognia i doprawiamy solą morską. Podajemy np. z kawałkami bagietki.