Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

pietruszka
2 marchewki
2 gałązki selera naciowego
2 cebule
50 g masła
100 g pęczaku
listek laurowy
pieprz w ziarnach
sól
300 g mielonego mięsa wieprzowego
2 łyżki tartej bułki
jajko
pomidor bez skórki
szczypiorek

Pietruszkę i marchewki obieramy, kroimy w plasterki. Seler myjemy, kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy. W głębokim rondlu rozgrzewamy masło, szklimy cebulę (część zostawiamy do pulpecików), dodajemy pęczak i smażymy 2 minuty. Dorzucamy pietruszkę, marchewkę, seler i smażymy 2 minuty. Zalewamy litrem wrzątku, dodajemy listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól do smaku. Gotujemy pod przykryciem. W tym czasie z mięsa, bułki, jajka i reszty posiekanej cebuli wyrabiamy masę na pulpeciki. Przyprawiamy do smaku. Gotowe kulki mięsne od razu wkładamy do zupy, dorzucamy pokrojony w kostkę pomidor, posiekany szczypiorek i gotujemy 10-15 minut.