Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut

400 g filetu z indyka
ząbek czosnku
łyżka startego imbiru
sól, pieprz
łyżeczka kurkumy
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
350 g dyni
olej do smażenia
łyżeczka cukru
2 łyżki soku z cytryny
1/3 łyżeczki cynamonu
3-4 łyżki suszonej żurawiny
100 g sera feta
siekana świeża mięta

Indyka płuczemy, usuwamy błonki i kroimy w kostkę, wkładamy do miski. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, imbir, sól, pieprz, kurkumę, paprykę słodką i ostrą, mieszamy i odstawiamy. Dynię kroimy w kostkę. W dużym rondlu rozgrzewamy łyżkę oleju i smażymy kurczaka na złoty kolor (5-6 minut). Wykładamy mięso na talerz, do rondla dolewamy łyżkę oleju i obsmażamy dynię. Zalewamy ją 400 ml wody i gotujemy ok. 15 minut, aż będzie miękka. Przed końcem gotowania dodajemy: cukier, sok z cytryny, cynamon i suszoną żurawinę. Kiedy dynia zmięknie, dorzucamy pokrojoną w kostkę fetę i kurczaka, podgrzewamy 1-2 minuty. Danie posypujemy miętą. Podajemy z ryżem.