Dla 4 osób
Przygotowanie: 30 minut
cebula
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy do smażenia
250 g filetu z kurczaka
400 g pomidorów bez skórki, z puszki lub pulpy – passaty pomidorowej
sól
pieprz
oregano
1/2 łyżeczki cukru
400 g makaronu (np. świderki)
kilka łyżek tartego parmezanu
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy i przesmażamy w rondlu na oliwie. Kiedy cebula się zeszkli, dorzucamy do niej pokrojonego w kostkę kurczaka i obsmażamy ze wszystkich stron 5-6 minut. Dodajemy pokrojone pomidory lub passatę, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oregano. Dusimy bez przykrycia 10-15 minut. W tym czasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odsączamy i przekładamy do rondla z sosem, mieszamy minutę, aż kluski pokryją się pomidorami. Posypujemy parmezanem.