Dla 1-2 osób, przygotowanie: 15 minut

5 śliwek węgierek, wydrylowanych, pokrojonych na połówki

1-2 łyżki oliwy

1/2 łyżki suszonego tymianku

1/4 łyżki pokruszonych płatków chili + do posypania

sól, pieprz

110 g gorgonzoli pokrojonej na małe kawałki

kilka liści jarmużu lub innej zieleniny z sosem winegret

1-2 łyżeczki syropu klonowego

garść posiekanych i uprażonych orzechów włoskich

Obtaczamy śliwki w oliwie, tymianku i chilli, oprószamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy 3-5 minut na patelni grillowej, rozcięciem do dołu. Przewracamy na drugą stronę, we wgłębieniach po pestce umieszczamy po kawałku sera. Przykrywamy pokrywką i grillujemy 1-2 minuty, aż ser zacznie się topić. Na talerzu rozkładamy liście jarmużu lub innej zieleniny skropione sosem winegret. Kładziemy na nich ciepłe śliwki, skrapiamy syropem klonowym, posypujemy orzechami i odrobiną pokruszonych płatków chilli. Podajemy na ciepło.