Na 12 porcji
Przygotowanie: 80 minut
Oczekiwanie: 60 minut

2 łyżki babki jajowatej lub babki płesznik (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w internecie, można je też zastąpić mielonym siemieniem lnianym)
200 g migdałów
100 g nasion sezamu
100 g nasion słonecznika
100 g siemienia lnianego
100 g nasion dyni
łyżka nasion chia
50 g orzechów laskowych
łyżeczka soli
3 łyżki roztopionego masła wiejskiego

Babkę jajowatą lub babkę płesznik zalewamy 370 ml wody i odstawiamy na 5 minut, żeby nasiona nabrały galaretowatej konsystencji.
Wszystkie nasiona i orzechy (oprócz laskowych) wkładamy do misy miksera i używając trybu pulsacyjnego, krótko mielemy. Konsystencja orzechów i ziaren powinna być wyraźnie wyczuwalna. Orzechy laskowe grubo siekamy. Do zmielonych w mikserze składników dodajemy pokrojone orzechy laskowe, sól i roztopione masło, a następnie żel powstały z babki jajowatej. Wszystko dokładnie mieszamy dłońmi i odstawiamy na godzinę, by składniki się połączyły.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 175 st., a keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, przyciskając je delikatnie dłońmi i formując równy chlebek.
Pieczemy 60 minut, a następnie całkowicie studzimy i dopiero wtedy kroimy.
Chlebek świetnie smakuje i z powidłami, i z dobrym domowym smalcem.