Na 12-15 sztuk
Przygotowanie: 40 minut
Oczekiwanie: 60 minut

Kuleczki:
120 g sezamu
120 g daktyli
120 g ulubionych orzechów
3 łyżki karobu (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością i w supermarketach)
łyżka surowego miodu (prosto z pasieki, niepasteryzowanego) 1/2 łyżeczki cynamonu
5-6 łyżek świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego
Do obtoczenia:
wiórki kokosowe

Sezam prażymy na suchej patelni. Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut, odsączamy. Przekładamy je do blendera, dorzucamy posiekane wcześniej orzechy, karob, miód i cynamon. Miksujemy, dodając po łyżce sok pomarańczowy. Z otrzymanej gęstej masy formujemy dłońmi kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Wstawiamy na ok. 60 minut do lodówki, żeby kulki stężały.