Dla 4 osób Przygotowanie: 30 minut

Placki:
3 łyżki mąki kokosowej (do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością lub w supermarketach)
1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
duży banan
150 ml płynnego mleka kokosowego
2 jajka
1/4 łyżeczki miąższu wydrążonego z laski wanilii
2 łyżeczki oleju kokosowego
Duszone owoce:
2 jabłka (mogą być też np. śliwki węgierki)
łyżeczka cynamonu

Na placki: w misce mieszamy mąkę kokosową oraz sodę. W drugiej większej misce miksujemy banana, łączymy go z mlekiem kokosowym, jajkami i miąższem z wanilii. Miksujemy składniki mokre z suchymi. Rozgrzewamy dużą patelnię na średnim ogniu i smarujemy ją olejem kokosowym. Następnie zmniejszamy ogień do minimum, ciasto rozsmarowujemy na patelni, formując kształtne placuszki, i smażymy powoli 5-6 minut z każdej strony – przed przewróceniem placki powinny widocznie się ściąć, podeschnąć, pojawią się też na nich pęcherzyki powietrza – wtedy przewracamy je ostrożnie, najlepiej cienką szpatułką.
Jabłka kroimy w ósemki, usuwamy gniazda nasienne, owoce przekładamy do rondelka. Zalewamy 60 ml wody, dodajemy cynamon. Dusimy ok. 5 minut, aż jabłka zmiękną, ale żeby się nie rozpadły. Podajemy do placuszków.