Na 10 sztuk Przygotowanie: 30 minut

6 jajek
6 plastrów domowej pieczeni z szynki
ząbek czosnku
1/2 pęczka szczypiorku
czerwona papryka
masło klarowane do smażenia i posmarowania kokilek
pieprz

Jajka ubijamy w misce. Szynkę kroimy w kostkę. Czosnek i szczypiorek siekamy. Paprykę myjemy, osuszamy, kroimy w drobną kostkę. Piekarnik rozgrzewamy do 190 st.
Na patelni na maśle szklimy czosnek. Do jajek dodajemy szynkę, paprykę, czosnek i szczypiorek. Masę doprawiamy do smaku pieprzem, ale nie solimy jej, bo pieczeń jest już lekko słona. Wylewamy do natłuszczonych kokilek lub foremek na muffiny. Pieczemy 20 minut, aż masa się zetnie. Muffiny podajemy posypane resztą szczypiorku, np. z sałatką z pomidorów.