Podstawą diety jest wybieranie najbardziej naturalnych produktów, które jedli nasi przodkowie kilka tysięcy lat temu i wyeliminowanie wszystkich pokarmów przetworzonych. Propagator diety Cordain zakłada też, że nasi przodkowie wiedli w owym czasie koczowniczy tryb życia, nie spożywali zatem zbóż, roślin strączkowych i wyrobów mlecznych, które są produktami charakterystycznymi dla diety człowieka osiadłego. Dieta bazuje na chudych produktach białkowych pochodzenia zwierzęcego, a także na podrobach, rybach, owocach morza, jajkach. Resztę stanowią warzywa, owoce, grzyby, orzechy. Bardzo ważne jest również unikanie produktów przetworzonych, zmodyfikowanych przez człowieka.
Produkty dozwolone
Mięso. W diecie paleo najbardziej wartościowa pod względem odżywczym jest dziczyzna. Zwierzęta wolno żyjące spożywają bowiem naturalną paszę, a to zapewnia najwyższą jakość mięsa. Zalecane są więc: dziki, sarny, jelenie, dzikie kaczki, przepiórki i bażanty. Z mięs hodowlanych warto jeść takie gatunki jak: jagnięcina, baranina, cielęcina, wołowina, królik, rzadziej wieprzowina oraz ekologiczny drób (indyk, kaczka, kurczak).
Ryby i owoce morza. Najbardziej pożądane są ryby pochodzące z naturalnych łowisk, niedokarmiane sztucznymi mieszankami. Możemy je jeść na surowo, gotowane, duszone czy pieczone. Konserwy rybne czy produkty mrożone powinniśmy odstawić lub spożywać najwyżej dwa razy w miesiącu. Zalecane produkty to: dorsz, flądra, halibut, łosoś, makrela, śledź, pstrąg, sardynki, tuńczyk, krewetki, małże, ośmiornice, ślimaki.
Jajka. Stanowią ważny element jadłospisu, ale dobrze, by pochodziły z chowu ekologicznego.
Tłuszcze. Ich źródłem powinny być nasiona (słonecznik, dyni) i orzechy (macadamia, piniowe, laskowe, włoskie, kokos, kasztany jadalne). Jednak mają one wysoką zawartość substancji antyodżywczych – fitynianów, dlatego, by zablokować ich szkodliwe działanie, zaleca się moczenie nasion i orzechów przez noc przed spożyciem. Produktami polecanym są również: olej kokosowy, masło kokosowe, olej palmowy, oliwa z oliwek, olej z wiesiołka, lniany, z awokado, smalec, łój, ew. masło klarowane (jeśli nie mamy problemów z kazeiną).
Warzywa. Dozwolone są warzywa ubogie w skrobie, takie jak: brokuł, kalafior, fenkuł (koper włoski), seler, por, pietruszka, rozmaite sałaty, cykoria, cebula, bakłażan, burak, szparagi, rzepa, szpinak, jarmuż, a także: marchew, dynia czy buraki (źródło węglowodanów). Możemy je jeść na surowo, ale i gotowane.
Owoce. Tu nie ma ograniczeń i najlepiej jeść je po prostu świeże. Jeśli jednak chcemy schudnąć, powinniśmy unikać tych, które mają dużą zawartość cukru (mango, winogrona i banany). Polecane zaś są: cytryna, pomarańcza, grejpfrut, limonka, jabłko, śliwka, gruszka, jagody i pozostałe owoce leśne, maliny, agrest, pigwa, brzoskwinie, ananas, liczi.
Napoje. Przede wszystkim woda. Herbatki oraz soki z owoców i warzyw są też dozwolone. Za należy się trzymać z daleka od kawy i alkoholu.
Od czasu do czasu możemy jednak sobie pozwolić na wino, np. kieliszek do obiadu.
Więcej informacji o diecie paleo, opinie ekspertów oraz przepisy dla każdego w KUCHNI, magazynie dla smakoszy.
Śniadanie paleo dla każdego
Sałata z awokado i jajkiem w koszulce
Dla 2 osób; przygotowanie: 30 minut
2 dojrzałe awokado
cytryna
kilka rzodkiewek
listki boćwiny, szpinaku, rukoli, roszponki lub innej ulubionej sałaty
6 plastrów wędzonego łososia
ząbek czosnku
2 łyżki oliwy extra virgin
pieprz
łyżka octu jabłkowego
4 jajka ekologiczne
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestki, zdejmujemy skórkę i owoce kroimy w plastry. Rozkładamy do dwóch misek i skrapiamy sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki i przekładamy do misek wraz z listkami sałaty, dokładamy też plastry łososia.
Na sos: ząbek czosnku przeciskamy przez praskę, oliwę mieszamy z pozostałym sokiem z cytryny, czosnkiem i pieprzem. Sosem polewamy sałatki w miskach.
Przygotowujemy jajka. W garnku zagotowujemy wodę, wlewamy ocet, zmniejszamy ogień i mieszamy wodę łyżką, żeby utworzył się wir. Jajka po kolei – każde osobno – wbijamy do miseczki lub filiżanki i wlewamy w środek wiru. Gotujemy na małym ogniu 3-4 minuty (w zależności od wielkości jajka) tak, żeby białko było ścięte, a żółtko pozostało płynne. Podczas gotowania możemy unieść jajko za pomocą cedzakowej łyżki i delikatnie sprawdzić palcami, czy jest już wystarczająco ugotowane. Gotowe jajka w koszulkach układamy po dwa na sałatkach.
Więcej przepisów paleo w magazynie dla smakoszy KUCHNIA.