Winogrona w cieście piwno-imbirowym

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut

Winogrona w cieście piwno-imbirowym - składniki

250 g mąki
1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki soli
2 jajka
olej z pestek winogron
400 ml piwa
1 kg winogron (o dużych gronach)

Winogrona w cieście piwno-imbirowym - przygotowanie

Mąkę mieszamy z imbirem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron i powoli piwo, wyrabiając gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

Winogrona myjemy (szpilką możemy wyciągnąć pestki, nie kroimy owoców!). Każde grono obtaczamy w cieście i wrzucamy na mocno rozgrzany w rondlu olej z pestek winogron. Smażymy 2-3 minuty, często obracając, na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym. Pączuszki są pyszne i na ciepło, i na zimno; możemy posypać je cukrem pudrem.

Pączusie z winogronPączusie z winogron Bogusław Biały