Winogrona w cieście piwno-imbirowym
Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut plus oczekiwanie
Winogrona w cieście piwno-imbirowym – składniki:
- 250 g mąki
- 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 jajka
- olej z pestek winogron
- 400 ml piwa
- 1 kg winogron (o dużych gronach)
Jak zrobić winogrona w cieście piwno-imbirowym:
1. Mąkę mieszamy z imbirem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron i powoli piwo, wyrabiając gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.
2. Winogrona myjemy (szpilką możemy wyciągnąć pestki, nie kroimy owoców!).
3. Każde grono obtaczamy w cieście i wrzucamy na mocno rozgrzany w rondlu olej z pestek winogron. Smażymy 2-3 minuty, często obracając, na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym.
4. Pączuszki są pyszne i na ciepło, i na zimno; możemy posypać je cukrem pudrem.
