Winogrona w cieście piwno-imbirowym

Dla 6 osób
Przygotowanie: 45 minut plus oczekiwanie

Winogrona w cieście piwno-imbirowym – składniki:

  • 250 g mąki
  • 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • olej z pestek winogron
  • 400 ml piwa
  • 1 kg winogron (o dużych gronach)

Jak zrobić winogrona w cieście piwno-imbirowym:

1. Mąkę mieszamy z imbirem i solą. W środku formujemy dołek, wbijamy jajka, delikatnie mieszamy. Wlewamy 2 łyżki oleju z pestek winogron i powoli piwo, wyrabiając gęste, gładkie ciasto. Odstawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej.

2. Winogrona myjemy (szpilką możemy wyciągnąć pestki, nie kroimy owoców!).

3. Każde grono obtaczamy w cieście i wrzucamy na mocno rozgrzany w rondlu olej z pestek winogron. Smażymy 2-3 minuty, często obracając, na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku kuchennym.

4. Pączuszki są pyszne i na ciepło, i na zimno; możemy posypać je cukrem pudrem.

Pączusie z winogron
Pączusie z winogronBogusław Biały