Carpaccio z rzodkiewek i truskawek
Rzodkiewki są nie tylko przepyszne, ale też całkiem uniwersalne.Na surowo znakomicie sprawdzą się niemal w każdej sałatce, ale równie smaczne będą także jako podstawowy składnik dania – na przykład takiej prostej kompozycji, jak roślinne carpaccio. Celowo unikam tu nadmiaru dodatków i powstrzymuję się od niepotrzebnego komplikowania. Kluczowy jest smak rzodkiewek oraz kontrastująca z nim słodycz truskawek. Marynowane przez kilka minut w soku z cytryny rzodkiewki miękną, nabierają różowawej barwy oraz lekko kwaskowatego, łagodniejszego smaku. Jeżeli pominiesz marynowanie, uzyskasz wyraźniejszy kontrast w konsystencji (twarde i chrupkie plasterki rzodkiewki plus miękkie truskawki) oraz smaku przystawki (ostrość rzodkiewek versus słodycz owoców). Użyj oliwy jak najlepszej jakości, jej smak odgrywa tu ważną rolę i jest dobrze zaznaczony.
(dla 2 osób, przygotowanie: 10 minut)
Składniki:
- pęczek rzodkiewek
- sok z organicznej cytryny
- łyżka świeżych listków tymianku cytrynowego
- kilka dość dużych truskawek
- oliwa extra vergine
- duża szczypta pieprzu (użyłem voatsiperifery z Madagaskaru)
Sposób przygotowania:
- Rzodkiewki kroimy w cienkie plasterki – najlepiej użyć do tego celu mandoliny.
- Plasterki przekładamy do miseczki, wlewamy sok z cytryny i dodajemy listki tymianku. Mieszamy i odstawiamy.
- Truskawki kroimy w cienkie plasterki. Najlepiej użyć do tego mandoliny; w razie potrzeby dobrze sprawdzi się również ostry nóż.
- Na dużym jasnym talerzu rozkładamy plasterki truskawek i rzodkiewek wraz z tymiankiem. Całość skrapiamy oliwą (możemy również skropić carpaccio sokiem z miski, w której marynowała się rzodkiewka) i oprószamy pieprzem.
Pieczone rzodkiewki z miodem i balsamico
Pieczone rzodkiewki z miodem i balsamico fot. MAŁGORZATA NAPIÓRKOWSKA-KUBICKA
Rzodkiewki zwykle je się na surowo jako dodatek do sałatek, twarogu ze szczypiorkiem lub kanapek, a przecież równie dobrze można po prostu je upiec. Pod wpływem temperatury te małe purpurowe korzonki przechodzą totalną metamorfozę. Wyraźnie zmieniają strukturę i smak. Stają się niezwykle soczyste, miękkie i wyraźnie słodsze (słodycz dodatkowo podkreśla tu domieszka miodu). Rzodkiewki można upiec w całości albo większe sztuki przekroić na pół. Z miodem świetnie komponuje się ocet balsamiczny. Używam tu gęstego octu z czystego moszczu gronowego, długo starzonego w drewnianych beczkach, który jest zdecydowanie najsmaczniejszy, a jednocześnie słodszy od zwykłego. Z drugiej strony nie żałujcie pieprzu ani sumaku. Przyprawy znakomicie podbiją smak rzodkiewek.
(dla 4 osób, przygotowanie: 35 minut)
Składniki:
- 4 pęczki rzodkiewek
- 2-3 łyżki balsamico z czystego moszczu gronowego długo starzonego
- w drewnianych beczkach
- 1-2 łyżki miodu spadziowego
- oliwa extra vergine
- 2 łyżki listków tymianku cytrynowego
- łyżeczka grubo mielonego lub młotkowanego czarnego pieprzu
- łyżeczka sumaku
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
- Dokładnie opłukane rzodkiewki osuszamy ręcznikiem papierowym i przekładamy do miski. Dodajemy ocet balsamiczny, miód, oliwę, tymianek, pieprz i sumak. Całość dokładnie mieszamy, najlepiej dłońmi.
- Przekładamy rzodkiewki do uprzednio przygotowanego naczynia do zapiekania. Naczynie możemy wyłożyć dodatkowo papierem do pieczenia.
- Wstawiamy do piekarnika na mniej więcej 30 minut. Podajemy gorące.