Zdaniem Jacka Szklarka, pomysłodawcy akcji, ”efekty naszych działań są bardzo wymierne – spożycie gęsiny w Polsce z 17 gramów 9 lat temu urosło dzisiaj do 230 gramów, czyli prawie 14 krotnie. Jednak wciąż z 7 milionów sztuk gęsi hodowanych rocznie, 90% czyli około 20 tys. ton trafia na rynek niemiecki. Owszem, gęsina jest najdroższa spośród drobiu, co odpowiada jej jakości, jednak ceny czasami są spekulacyjne, na co składa się zbyt wysoki koszt jaj gęsich czy też wylęgniętych gąsiąt oraz marże zakładów drobiarskich i sklepów detalicznych. Jeśli producentom faktycznie zależy na uniezależnieniu się od rynku niemieckiego, muszą długoterminowo zainwestować w polski rynek, oferując gęsinę w bardziej przystępnych cenach”.
Podobnie jak w minionych latach, w akcji „Gęsina na św. Marcina” biorą udział, między innymi, tacy Szefowie Kuchni i restauracje jak: Wojtek Modest Amaro (Atelier Amaro), Adam Chrząstowski (ED RED), Krzysztof Żurek (Trzy Rybki – Hotel Stary), Dominik Narloch (Cucina), Mariusz Siwak (Park Hotel), Witek Iwański (Aruana), Marian Frankowski (Morellino-Gęboczek), Krystian Szidel (Sheraton – Sopot), Dawid Łagowski (Pałac Mierzęcin), Sylwester Lis (Bukovina), Krzysztof Małocha (Heron Hotel), Tomasz Dziura (Hotel Galaxy), Przemek Błaszczyk (Manana), Kasia Rogowska (Cadenza), Marcin Sołtys (Filipa 18), Przemek Bilski (Pod Nosem) czy Aleksander Baron (Solec 44).
Program “Gęsiny na św. Marcina” będzie w tym roku wyjątkowy. Podobnie jak rok temu mówa była o gęsi kartuskiej, tak i w tym organizatorzy koncentrować się będą na starych, rodzimych rasach gęsi, jak Zatorska, Kartuska, Suwalska, Garbonosa, Rypińska i inne. Każdego roku, jedna z tych ras będzie przez nas szczegółowo prezentowana. I tak, w tej edycji, najwięcej uwagi poświęcimy Gęsi Suwalskiej. Każdego z Szefów Kuchni Slow Food Polska zachęta też do poszukiwania tych rodzimych ras gęsi na własnym terenie. Tegoroczna akcja rozpocznie się dzień przed Świętem Niepodległości, czyli w piątek 10 listopada.
Poza tym, nie zabraknie festynów w skansenie w Swołowie na Pomorzu z Rafałem Niewiarowskim (Dym na Wodzie), w Gęśniku na Kaszubach (Gęsia Farma) czy na Lubelszczyznie w Puchaczowie (Zbyszek Kołodziej, Gęś Biłgorajska). Weźmiemy udział w Święcie Młodego Wina w Sandomierzu. Włączamy się kolejny raz w szereg imprez związanych z gęsiną w podwarszawskim Legionowie, w konkurs dla zachodniopomorskich restauracji w Szczecinie (Andrzej Buławski), w imprezę plenerową w Folwarku Kamyk pod Częstochową, w powrót do żydowskich i gęsich tradycji w małym świętokrzyskim Chmielniku. Do tego nieskończona ilość spotkań, laboratoriów, konkursów, degustacji, etc... organizowanych w całej Polsce przez convivia Slow Food Polska. Jednak sercem akcji pozostają same restauracje, które mamy nadzieję, będą licznie odwiedzane w tym czasie przez rzesze Polaków i gości z zagranicy. Długi weekend wyjątkowo sprzyjać będzie w tym roku odwiedzaniu restauracji.
Jak co roku zorganizowany również zostanie konkurs na najlepszy przepis na gęsinę, który wybiorą spośród nadesłanych przepisów sami Szefowie Kuchni, biorący udział w akcji. Podczas otwarcia pierwszej butelki Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w piątek 10 listopada w Restauracji Ed Red w Warszawie zostaną ogłoszeni zwycięzcy – zwycięża przepis, który otrzyma największą liczbę głosów, zaś jego autor ogłoszony zostanie Królem Gęsiny 2017/2018. Przypominamy, że ten tytuł w przeszłości wywalczyli: Adam Chrząstowski, Aleksander Baron, Przemek Błaszczyk, Tomasz Dziura, Adrian Gabryszak i Marcin Pławecki (zwycięski przepis z zeszłego roku w odrębnym pliku).
Tegoroczne Wino Świętomarcińskie przygotowuje na potrzeby akcji Winnica Turnau z Baniewic w Województwie Zachodniopomorskim. Mimo iż nie jest to łatwy rok dla winiarzy, Zbigniew Turnau, współwłaściciel winnicy deklaruje, że „w tym roku wina i białego i czerwonego nie zabraknie. Winogrona w bardzo dobrym stanie zostały zebrane dwa tygodnie temu i wino już zakończyło fermentacje w kadziach – białe będzie na bazie szczepu Solaris, zaś czerwone ze szczepów Rondo i Regent”. Wino Świętomarcińskie w po raz pierwszy w tym roku będzie również dostępne w sprzedaży detalicznej poprzez stronę internetową producenta oraz wymienione tam sklepy: www.winnicaturnau.pl
Terminarz akcji:
- 2 XI – ogłoszenie listy restauracji zakwalifikowanych do wzięcia udziału w akcji
- 10 XI – Ogłoszenie wyników konkursu na najlepszy przepis na gęsinę i wybranie spośród Szefów Kuchni „Króla Gęsiny 2017”
- 10 XI – 3 XII Serwowanie gęsiny w najlepszych polskich restauracjach (ponad 100 restauracji)
- 10 XI Otwarcie pierwszych butelek Wina Świętomarcińskiego z Winnicy Turnau w warszawskiej restauracji Ed Red
- 10 XI – 3 XII kolacje organizowane przez członków Slow Food w wybranych restauracjach we wszystkich większych miastach w Polsce
- 11-13 XI Festiwale i konkursy poświęcone gęsinie w Legionowie, Szczecinie, Gęśniku na Kaszubach, w Mortęgach na Warmii, w Kamyku pod Częstochową oraz w Swałowie pod Słupskiem
Lista Restauracji, które biorą udział w akcji:
Dolnośląskie
* „Boletus” Zamek Kliczków, szef kuchni Mariusz Kucharczak
59-724 Osiecznica, Kliczków 8, tel. 75 734 07 00,
www.kliczkow.com.pl/restauracja
* „Dobra Karma” , szefowa kuchni Monika Szewczyk
50-027 Wrocław, ul. Kościuszki 23, tel. 717142599,
https://www.facebook.com/dobrakarma108/
* „Kaczka I Wino”, szef kuchni Agnieszka Kukin
57-550 Stronie Śląskie, ul. Mickiewicza 9, tel. 502 457 990,
www.kaczkaiwino.pl
* „Karczma Młyńska”, szef kuchni Artur Dziegański
50-266 Wrocław, ul. Wyspa Słodowa 10, tel. 71 322 608 899,
www.hotel-tumski.com.pl/karczma/karczma-mlynska
* „MONOPOL”, szef kuchni Mariusz Kozak
50-071 Wrocław, ul. Heleny Modrzejewskiej 2, tel. 600 909 566,
https://monopolwroclaw.hotel.com.pl/restauracje/restauracja-monopol-wroclaw
* „Restauracja Babinicz”, Hotel Restauracja Dworzysko, szef kuchni Wojciech Harapkiewicz
58-310 Szczawno-Zdrój, al. Spacerowa 22, tel 74 886 99 02,
www.dworzysko.pl
* „Restauracja Rynek 43”, szef kuchni Dariusz Krakowiak
58-100 Świdnica, ul. Rynek 43, tel. 78 856 84 19,
www.pl-pl.facebook.com/Rynek43
* „Restauracja Ziołowa”, MedicalSensus Sanatorium Polanica, szefowa kuchni Katarzyna Soczyńska
57-320 Polanica Zdrój, ul. Bolesława Chrobrego 1-3A,
www.facebook.com/Restauracja-Zio%C5%82owa-113451486038649
* „Restauracja Uroczyska Siedmiu Stawów” , szef kuchni Damian Chajęcki
58-217 Niemcza, Gola Dzierżoniowska 21,
www.uroczysko7stawow.pl
Kujawsko-Pomorskie
*„Meluzyna”, szef kuchni Krzysztof Bielawski
85-006 Bydgoszcz, ul. Gdańska 50, tel. 52 327 42 05,
www.restauracjameluzyna.pl
* „Morellino”, Hotel Głęboczek, szef kuchni Marian Frankowski
Wielki Głęboczek 1, 87-313 Brzozie , tel. 22 380 59 02,
www.gleboczek.pl
* „RANCHO” Gospodarstwo Agroturystyczne Maria Szymańska, szef kuchni Tomasz Szymański
87-103 Mała Nieszawka, ul. Prosta 8, tel. 56 678 73 59,
www.rancho-nieszawka.pl
* „SALT”, szef kuchni Marcin Gruszka
87-100 Toruń, ul. Bulwar Filadelfijski 11, tel. 56 611 57 59,
www.copernicustorunhotel.com/gastronomia/restauracja-salt
* „Szeroka 9” ,
87-100 Toruń, ul. Szeroka 9, Tel 566228424,
www.szeroka9.pl
* „Werbena”, Hotel Herbarium, szef kuchni Michał Szczepański
Chomiąża Szlachecka 2, 88-410 Gmina Gąsawa, tel. 52 30 77 000,
www.herbariumhotel.pl
Lubelskie
* „Restauracja 16 Stołów”, szef kuchni Piotr Kwiatosz
Lublin, ul. Rynek 16/1, tel. 81 534 30 40,
www.16stolow.pl
* „Piano”, Hotel Restauracja Piano, szef kuchni Piotr Huszcz
20-535 Lublin, ul. Jana Pawła II 19 tel. 506 169 927,
www.piano-lublin.pl/restaurant.html
* „Perłowa Pijalnia Piwa”, szef kuchni Mateusz Ciołko
20-001 Lublin, ul. Bernardyńska 15A, tel. 667 994 487,
www.perla.pl/pijalnia-piwa
* „Restauracja Kuchnia i Wino”, szef kuchni Krzysztof Mosiński
24-120 Kazimierz Dolny, ul. Krakowska 11, 81 881 08 76,
www.restauracjakuchniaiwino.pl/pl
Lubuskie
* „Destylarnia”, Dawid Łagowski,
Mierzęcin 1, 66-520 Dobiegniew, tel. 95 713 16 30,
www.palacmierzecin.pl
* „Między Wierszami”, szef kuchni Marek Ciureja
66-400 Gorzów Wielkopolski, ul. Sikorskiego 107, tel. 735 955 588,
www.facebook.com/miedzywierszami.gorzow/?fref=ts
Łódzkie
* „Medical SPA Hotel Lawendowe Termy”, szefowa kuchni Urszula Czyżak
ul. Jakuba Świnki 10, 99-210 Uniejów, tel. 42 2334700,
www.lawendowetermy.pl
* „Posterunek 77”, szef kuchni Paweł Zieliński
99-416 Nieborów, Nieborów 231a, tel. 501 945 960,
www.restauracja.stacjanieborow.pl
Małopolskie
* „ALBERTINA Restaurant & Wine”, szef kuchni Grzegorz Fic
31-043 Kraków, ul. Dominikańska 3, tel. 12 333 41 10,
www.albertinarestaurant.pl
* „Amarylis”, szef kuchni Michał Cienki
31-039 Kraków, ul. Dietla 30, tel. 12 433 33 06,
www.queenhotel.pl/restauracja
* „Andromeda Alfa”, szef kuchni Tomasz Dziura
31-535 Kraków, ul. Gęsia 22a, Hotel Galaxy, tel. 12 342 81 42,
www.andromeda.jordan.pl
* „Biała Róża”, szef kuchni Łukasz Cichy
31-101 Kraków, ul. Straszewskiego 16, tel. 12 421 51 90,
www.restauracjabialaroza.pl
* „Bistro Beta”, szef kuchni Krzysztof Urbańczyk,
31-048 Kraków, ul. Świętej Gertrudy 12, Hotel Legend, tel. 12 295 91 05,
www.legend-hotel.pl/pl/restauracja
* „Café Oranżeria”,
31-106 Kraków, Plac Kossaka 1, tel. 12 379 59 50,
www.cafeoranzeria.pl
* „Chochołowy Dwór”, szef kuchni Tomasz Kowal
32-048 Jerzmanowice, ul. Jana III Sobieskiego 172, tel. 12 620 39 00,
www.chocholowydwor.pl
* „Dwór Prezydencki Hotel Cristal Park”, szef kuchni Kamil Pucharski
33-113 Zgłobice, ul. Dworska 1, tel. 14 652 76 50,
www.dwor-prezydencki.pl/restauracja
* „Enoteka Pergamin”, szef kuchni Mateusz Guzik
31-001 Kraków, ul. Grodzka 39, tel. 797 705 515,
https://pl-pl.facebook.com/enoteka.pergamin
* „Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski
31-014 Kraków, ul. Sławkowska 3, tel. 690 900 555,
www.edred.pl/pl
* „Filipa 18 ”, szef kuchni Marcin Sołtys
31-150 Kraków, ul. Świętego Filipa 18, tel. 12 300 30 30,
www.indigokrakow.com/restauracja
* „Gęś w dymie”, szef kuchni Marcin Pławecki
Laskowa 679, 34-602 Laskowa, tel. 18 333 33 84,
www.facebook.com/geswdymie
* „Gościniec Na Rozdrożu”, szefowie kuchni Marcin Majecki, Adrian Grabarz
32-590 Libiąż, ul. Krakowska 86, tel. 32 624 00 60,
www.narozdrozu.pl
* „Hawełka”, Pałac Czeczotki, szef kuchni Bartosz Pietrzak
30-001 Kraków, ul. Wiślna 1, tel. 12 422 06 31,
www.hawelka.pl
* „Kogel Mogel”, szef kuchni Jan Nawrocki
31-041 Kraków, ul. Sienna 12, tel. 12 426 49 68,
www.kogel-mogel.pl
* „Kurka Wodna”, szef kuchni Marcin Sroka
33-332 Kraków, ul. Kanonicza 15, tel. 730 700 248,
www.kurka-wodna.pl
* „L’Atmosphere”, Hilton Garden Inn Kraków Airport, szef kuchni Miłosz Kowalski
32-038 Balice, ul. Medweckiego 3, tel. 12 340 00 00,
www.hiltongardeninn3.hilton.com/en/hotels/poland/hilton-garden-inn-krakow-airport-KRKAPGI/index.html?WT.mc_id=zELWAKN0EMEA1GI2DMH3LocalSearch4DGGenericx6KRKAPGI
* „Magnifica”, Farmona Hotel Business & SPA, szef kuchni Tomasz Trafiał
30-443 Kraków, ul. Jugowicka 10c, tel. 12 252 70 77,
www.magnifica.pl
* „Miodova Restaurant”, szef kuchni Mateusz Turaj
31-053 Kraków, ul. Szeroka 3, tel. 660 343 203,
www.miodova.pl
* „Morskie Oko”, Hotel Bukovina, szef kuchni Sylwester Lis
34-530 Bukowina Tatrzańska, ul. Sportowa 22, tel. 18 202 54 00,
www.hotelbukovina.pl/kulinaria/restauracja-morskie-oko
* „Pod Nosem”, szef kuchni Przemysław Bilski
31-002 Kraków, ul. Kanonicza 22, tel. 12 376 00 14,
www.podnosem.com
* „Qrudo Food & Wine”, szef kuchni Wojciech Ćwiklik
31-057 Kraków, ul. Wąska 2, tel. 12 431 05 37,
www.qrudo.pl
* „Qualita”, szef kuchni Marcin Dudek
30-311 Kraków, ul. Wygrana 6, tel.696 480 983,
http://www.qhotels.pl/krakow-plus/restauracja/o-restauracji
* „Restauracja Hotel Cristal Park w Dąbrowie Tarnowskiej”, szefowa kuchni Ewa Wielgus
33-200 Dąbrowa Tarnowska, ul. Sportowa 2A, tel. 14 657 01 00,
www.dabrowa.cristalpark.pl
* „Restauracja Hotel Cristal Park w Tarnowie”, szef kuchni Kamil Pucharski
33-101 Tarnów, ul. Traugutta 5, tel. 14 633 12 25,
www.tarnow.cristalpark.pl
* „Sienna 104”, Hotel Heron, szef kuchni Krzysztof Małocha,
33-318 Gródek nad Dunajcem, tel. 188888500,
www.heron-hotel.com/restauracje/restauracja-sienna
* „WIDOK”, Hotel Harnaś, szef kuchni Sylwester Lis
34-530 Bukowina Tatrzańska, tel. 18 202 54 00,
www.pl-pl.facebook.com/RestauracjaWIDOK
Mazowieckie
* „Akademia”, szef kuchni Patryk Paszke
02-548 Warszawa, ul. Różana 2 lok. 61, tel. 22 828 99 11,
www.restauracjaakademia.pl
* „Aruana”, Hotel NARVIL Conference & Spa, szef kuchni Witek Iwański
05-140 Serock, ul. Czesława Miłosza 14a, tel. 22 566 10 00,
www.hotelnarvil.pl
* „Atelier Amaro”, szef kuchni Wojciech Modest Amaro
00-460 Warszawa, ul. Agrykola 1, tel. 22 6285747,
www.atelieramaro.pl
* „Bistro Z”, szefowie kuchni Anna Klajmon, Mateusz Czekierda
03-735 Warszawa, ul. Ząbkowska 12, tel. 794 274 576,
www.bistroz.pl
* BoniFaCio SPA&Sport Resort , szef kuchni Dariusz Ratuszniak
Kępa 84, 09-110 Sochocin, tel. 23 651 24 00,
www.hotelbonifacio.pl
* „Ed Red”, szef kuchni Adam Chrząstowski
00-137 Warszawa, Plac Mirowski 1, tel. 530 051 055,
www.edred.pl/pl
* „Halka Restauracja po polsku”, szef kuchni Cezary Nabożny
ul. Puławska 43, 02-508 Warszawa, tel. 509 593 305,
www.restauracjahalka.pl
* "Kuchnia Otwarta", szef kuchni Michał Molenda
ul. Klimaczaka 1, 02-797 Warszawa, tel. 602 241 079
www.kuchniaotwarta.pl
* „Papu”, szef kuchni Krzysztof Soszyński, Piotr Leśniewski
02-554 Warszawa, Aleja niepodległości 132/136, tel 662261261
https://restauracjapapu.pl/
* „Solec 44”, szef kuchni Aleksander Baron
00-392 warszawa, ul. Solec 44, tel. 798363996,
www.solec.waw.pl
* „Stary Dom”, szef kuchni Łukasz Federowicz, Rafał Kowalczyk
02-620 Warszawa, ul. Puławska 104/106, tel. 600471471
www.restauracjastarydom.pl
* Wieża Ciśnień, szef kuchni Mateusz Fronczak
ul. Warszawska 26,09-400 Płock, tel. 24 367 10 00
www.wiezacisnienplock.pl
* „Zielony Niedźwiedź”, szef kuchni Wojciech Deres
00-375 Warszawa, ul. Smolna 4, tel. 795 794 784
www.kafezn.pl
Opolskie
* „Bajka Hotel&Resort ”, szef kuchni Marcin Klich
Klasztorna 5, 46-040 Grodziec, tel. 664 165 557,
www.hotelbajka.com
* „Hotel Hugo Business & Spa”, szef kuchni Roman Dziwisz
47-230 Kędzierzyn-Koźle, ul. Orkana 14, tel. 77 405 53 440,
www.hotelhugo.pl
* „Pasja”, Hotel Spałka, szef kuchni Kamil Klekowski
46-200 Kluczbork, ul. Waryńskiego 16, tel. 508 660 595,
www.hotelspalka.pl/pl/6,restauracja
Podkarpackie
* „Restauracja Manuka”, szef kuchni Marcin Ferfecki
39-300 Mielec, ul. Rzeczna 8, tel. 17 227 61 28,
http://www.bulwarymielec.pl/opisowa/restauracja.htm
Podlaskie
* „Folwark Księżnej Anny”, szef kuchni Marcin Baliński
17-300 Siemiatycze, Anusin 95, tel. 502 900 606,
www.restauracjafolwark.pl
* „Nova” restauracja w Hotelu Velvet***, szefowa kuchni Agnieszka Interewicz – Balczun
16-400 Suwałki, ul. Kościuszki 128,
www.hotelvelvet.pl/page/index/restauracja
* „Trattoria Czarna Owca”, szefowa kuchni Ewa Chlebowicz
15-001 Białystok, ul. Lipowa 24, tel. 85 744 55 45,
www.trattoriaczarnaowca.pl
* „Restaurant & Bar Cristal”, szef kuchni Łukasz Rakowski
15-424 Białystok, ul. Lipowa 3/5, tel. 85 749 61 59,
www.hotelcristal.com.pl
Pomorskie
* „Brovarnia i Restauracja Hotelu Gdańsk”, szef kuchni Jarosław Waloch
80-755 Gdańsk, ul. Szafarnia 9, tel. 58 320 19 70,
www.brovarnia.pl
* „Bistro Słowacki” , szef kuchni Jacek Majcherek,
80-257 Gdańsk, ul. Słowackiego 3, tel. 58 760 76 86,
www.hotelsmart.pl
* „CRUDO”, szef kuchni Jarosław Marucha
81-767 Sopot, ul. Bohaterów Monte Cassino 36/2, tel. 512 824 500,
www.crudogrill.com
* „Dym Na Wodzie”, szef kuchni Rafał Niewiarowski
76-270 Ustka, ul. Żeromskiego 1, tel. 793 432 403,
www.dymnawodzie.pl
* „FEDDE Bistro”, szef kuchni Jacek Fedde,
81-391 Gdynia, ul. Świętojańska 43 lok.7, tel. 577 543 662,
www.bistrofedde.pl
* „M 15 RESTAURANT & BAR”, szef kuchni Adrian Gabryszak
81-715 Sopot, al. Franciszka Mamuszki 15, tel. 720 827 827,
www.m15-restaurant-bar.business.site
* „Motlava”, szef kuchni Łukasz Toczek
80-862 Gdańsk, ul. Stara Stocznia 2/1, tel. 58 719 51 00,
www.motlava.pl
* „Nowy Świat”, szef kuchni Rafał Kopicki, ul. Bohaterów Monte Cassino 63/2,
81-767 Sopot, tel. +48 58 342 88 88,
www.restauracjanowyswiat.pl/pl
* „Pałac Poraj”, zastępca szefa kuchni Krzysztof Pacał,
Poraj 5, 84-352 Wicko, tel. 59 861 17 71,
www.palacporaj.pl
* „Polskie smaki” Restauracja Cafe, szef kuchni Krystian Szidel
81-718 Sopot, Powstańców Warszawy 10, tel. 587671960,
www.restauracjapolskiesmaki.com
* „Tabun”,
80-174 Gdańsk, Otomin, ul. Konna 29, tel. 601 611 499,
www.restauracjatabun.kuznia.net
* Zajazd „Ostoja”, szef kuchni Andrzej Lenio
77-304 Rzeczenica, Sporysz 8, tel. 504 231 303,
www.pl-pl.facebook.com/zajazdostojasporysz
Śląskie
* „Biała Gruba” szef kuchni Jakub Skowron,
41-400 Mysłowice, ul Powstańców 1, tel. 790511105,
www.bialagruba.pl
* „Cadenza”, szefowa kuchni Katarzyna Rogowska
40-201 Katowice, plac Wojciecha Kilara 1, tel. 32 732 53 47,
www.cadenza.pl
* „Dworek New Restaurant”, szef kuchni Przemysław Baczański
43-300 Bielsko Biała, ul. Żywiecka 193, Tel 338178340,
www.dworekbielsko.pl
* „Fanaberie Smaków – usiądź, zjedz i wypij”, szef kuchni Mateusz Zawojski
47-400 Racibórz, ul. Warszawska 13, tel. 793 776 625,
www.pl-pl.facebook.com/fanaberiesmakow
* „inoWino Wine Bar & Bistro”, szef kuchni Paweł Nowak,
44-200 Rybnik, ul. Kościuszki 27, tel. 664 336 360,
www.facebook.com/winebarinowino
* „Magiel Kulinarny”, szef kuchni Radosław Spirydowicz
41-200 Sosnowiec, ul. Warszawska 5A, tel. 602 429 376,
www.magielkulinarny.pl
* „Mañana Bistro & Wine Bar”, szef kuchni Przemysław Błaszczyk,
41-400 Chorzów, ul. Wolności 15, tel. 508 293 640,
www.bistromanana.pl
* „MiniBrowar MAJER”, szef kuchni Cezary Kupis
44-100 Gliwice, ul. Studzienna 8, tel. 32 747 77 77,
www.minibrowarmajer.pl
* „MOMO Restaurant & Coctail Bar”, szef kuchni Tomasz Sienicki,
44-100 Gliwice, Ratusz-Rynek, tel.570 170 080,
www.momogliwice.pl
* „Trzy Bramy”, szef kuchni Arkadiusz Parusel
43-600 Jaworzno, ul. Sądowa 13, tel. 32 752 04 01,
www.trzybramy.eu/pl
* „UMAMI”, szefowie kuchni Mateusz Bieniek, Robert Biniasz
44-120 Pyskowice, ul. Sikorskiego 46, tel. 662 267 070,
www.restauracjaumami.pl
* „Zagłębie Smaku”, szef kuchni Damian Broda
41-300 Dąbrowa Górnicza, Aleja Róż 1A, tel. 32 755 00 00,
www.zaglebiesmaku.com/pl/zaglebie-smaku
Świętokrzyskie
* Restauracja Hotelu Bristol Art & Medical SPA , szef kuchni Łukasz Wasik,
28-100 Busko Zdrój, ul. 1-go maja 1, tel. 413303033,
www.bristolbusko.pl
Wielkopolskie
* „Avocado Restaurant & Wine”, szef kuchni Łukasz Wącirz
61-841 Poznań, ul. Dąbrowskiego 29, tel. 534 455 220,
www.avocado-poznan.pl
* „Cucina” szef kuchni Dominik Narloch
60-751 Poznań, ul. Wyspiańskiego 26a, tel. 602 668 800,
www.cucina88.pl
* „Flavoria” IBB Andersia Hotel, szef kuchni Grzegorz Wiciak
61-894 Poznań, plac Andersa 3, tel. 600 303 216,
www.andersiahotel.pl/kulinaria/restauracja-flavoria-w-poznaniu
* „Restauracja Hotelu Kristoff”, szefowie kuchni Artur Kubiak ,Tomasz Świć
62-814 Blizanów, Łaszków 8a, tel. 62 760 84 00,
www.kristoff.pl
* „Restauracja Figa”, szef kuchni Dawid Klimaniec
62-064 Plewiska, ul. Grunwaldzka 512, tel. 601 174 749,
www.figarestauracja.pl
* „Restauracja Hyćka”, szef kuchni Piotr Mielczarek
61-126 Poznań, ul. Rynek Śródecki 17, tel. 509 202 033,
www.hycka.pl
* Restauracja „P jak Pysznie”, szef kuchni Paweł Powroźnik
63-600 Kępno, ul. Sportowa 9, tel. 605 978 120,
www.facebook.com/Restauracja-P-jak-Pysznie-873842319371157/?ref=aymt_homepage_panel
* „Rządcówka” Ostoja Chobienice, szef kuchni Maciej Barton,
64-212 Siedlec, Chobienice 166, Tel 683531600,
www.ostojachobienice.pl/pl/restauracja
* „Smolarnia Hotel &Restaurant”, szef kuchni Paweł Salamon
64-980 Trzcianka, Smolarnia 27, tel. 67 216 33 69,
www.hotelsmolarnia.pl/restauracja/#1469785959459-2f4c9a7e-7c35
* „Viva Pomodori” szefowa kuchni Maria Bornakowska
61-701 Poznań, ul. Fredry 3 , tel. 790779666,
www.vivapomodori.pl
* „Taste_it”, szef kuchni Jacek Blicharski
62-040 Puszczykowo, ul. Morenowa 33, tel. 88 331 40 97,
www.hotelarnia.pl/restauracja
* „The Time”, szef kuchni Roman Kosmalski
61-730 Poznań, ul. Młyńska 12, tel. 61 627 03 00,
www.mlynska12.pl/restauracja-the-time
Warmińsko-Mazurskie
* „Natura Mazur Hotel & SPA Warchały”, szef kuchni Michał Pezda
12-122 Jedwabno, Warchały ul. Brajnicka 1, tel. 89 642 66 00,
www.naturamazur.pl
* „La bibliotheque” restauracja w Hotelu St. Bruno, szef kuchni Radosław Szulc
11-500 Giżycko, ul. Św. Brunona 1, tel. 733003345,
www.hotelstbruno.pl
* „Restauracja Steak House”, szef kuchni Stanisław Świerczewski
14-107 Gierzwałd, Pacółtowo 2, tel. 609 554 010,
www.palacpacoltowo.pl/restauracja
Zachodniopomorskie
* „Dune”, szef kuchni Sebastian Zeger,
76-032 Mielno, ul. Pionierów 18, tel. 501 870 858,
www.dunerestauracja.pl
* „La Maison”, Hotel Leda SPA****, szef kuchni Andrzej Jakomulski
ul. Kasprowicza 23, 78-100 Kołobrzeg, tel. 94 351 39 00,
www.hotelleda.pl/restauracja-la-maison-w-kolobrzegu
* „Mesa Grill Restaurant Cafe”, szef kuchni Mariusz Olesiński
78-131 Dźwirzyno, ul. Wyzwolenia 43, tel. 513503203,
www.mesa.pl
* „Park Hotel”, szef kuchni Mariusz Siwak
ul. Plantowa 1, 70-527 Szczecin, tel. 91 434 00 50,
www.parkhotel.szczecin.pl
* „Restauracja Weranda”, szefowa kuchni Iwona Tomas
73-108 Kobylanka, Morzyczyn, ul. Szczecińska 16, tel. 91 561 00 80,
www.restauracjaweranda.pl
* „The lavender wine and kitchen” , szef kuchni Adam Krzymkowski
72-002 Dołuje, ul. Bławatkowa 2, tel. 785923262
www.thelavender.pl