Gryczanka śniadaniowa

dla 2 osób, przygotowanie: 30 minut

Składniki:

  • 140 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 400 ml mleka z ulubionych orzechów
  • 30 g suszonych jabłek
  • 1/8 łyżeczki soli

Do podania: ulubiony syrop, melasa lub konfitura, orzechy

Przygotowanie:

  1. Kaszę gryczaną dokładnie płuczemy. Wsypujemy do średniego rondelka i zalewamy 250 ml mleka z orzechów, dodajemy rodzynki oraz szczyptę soli. Gotujemy pod przykryciem na minimalnym ogniu 18-20 minut.
  2. Do rondelka wlewamy resztę mleka, mieszamy i gotujemy 5 minut, nie przykrywamy rondelka.
  3. W tym czasie na suchej patelni podprażamy orzechy, studzimy i siekamy. Gorącą gryczanką podajemy z orzechami oraz sporym kleksem słodkiego syropu.

Uwagi:

  • Mleko z orzechów można przygotować samemu na zapas. Wystarczy 100 g orzechów namoczyć na noc w wodzie, rano wodę odlać i orzechy przełożyć do blendera kielichowego, dodać 750 ml wody oraz małą szczyptę soli. Zblendować na wysokich obrotach, a potem przecedzić przez gazę do butelki. Tak przygotowane mleko można przechowywać do tygodnia w lodówce. Zamiast z orzechów, można zrobić je z nasion słonecznika, dyni, płatków owsianych czy maku.
  • Gryczankę lepiej gotować w średnim niż małym rondelku. Przykryta kasza może wykipieć, jeśli rondelek będzie za mały lub ogień zbyt duży. Zamiast suszonymi jabłkami, gryczankę możecie dosłodzić suszonymi morelami lub łyżeczką cukru. Dobrze smakuje też z suszoną żurawiną.

Boczniaki z kiszoną kapustą i śliwkami

boczniaki z kiszona kapusta i śliwkamiboczniaki z kiszona kapusta i śliwkami fot Marta Dymek

dla 2 osób, przygotowanie: 90 minut

Składniki:

  • 1/2 cebuli
  • olej
  • 250 g kapusty kiszonej
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna jałowca
  • łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki cząbru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1 i 1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 4 suszone śliwki
  • 250 g boczniaków
  • olej

Do podania: ulubiony chleb, majeranek

Przygotowanie:

  1. Cebulę kroimy w kostkę. Na dnie dużego garnka rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę i smażymy 3-4 minuty. W tym czasie siekamy kapustę.
  2. Do cebuli dodajemy kapustę, liście laurowe, ziarna jałowca, majeranek, cząber, 250 ml wody oraz sól. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem 30-45 minut.
  3. Śliwki siekamy i dodajemy do kapusty wraz z koncentratem oraz 60-125 ml wody. Mieszamy, przykrywamy i gotujemy 30 minut.
  4. Boczniaki kroimy wzdłuż na paski. Na dnie patelni mocno rozgrzewamy sporo oleju. Dodajemy boczniaki i smażymy, nie mieszając wcale, tak, aby się zezłociły i były lekko chrupiące. Po dwóch minutach smażenia obracamy i obsmażamy z drugiej strony, a na koniec przenosimy je na papierowy ręcznik.
  5. Tak obsmażone i odsączone z nadmiaru tłuszczu boczniaki dodajemy do kapusty, mieszamy i dusimy 2-3 minuty. W razie potrzeby doprawiamy większą ilością soli. Podajemy z pieczywem.

Uwagi:

  • Boczniaki mogą być przepyszne, wystarczy tylko odpowiednio je smażyć! Podstawą jest spora ilość dobrze rozgrzanego oleju – kiedy jest gorący, grzyby nim nie nasiąkają, ani się nie przypalają.
  • Do kapusty można też dodać szklankę ugotowanej soczewicy, grochu lub fasoli – wtedy potrawka będzie naprawdę sycąca.
  • Oprócz suszonych śliwek, do kapusty można też dodać suszone jabłko lub kawałek suszonej gruszki.