Roladki z bakłażana ze spaghetti

Składniki na 12–15 roladek
Przygotowanie: 50 minut

bakłażan (500 g)
olej do smażenia
sól
makaron spaghetti (150 g)
Składniki na sos:
1,5 kg dojrzałych pomidorów, najlepiej lima
pół łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
ząbek czosnku
4 łodyżki bazylii
3 łyżki oliwy z wytłoczyn

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st., a w dużym garnku zagotowujemy osoloną wodę na makaron. Bakłażana kroimy wzdłuż na pół, kładziemy przecięciem do dołu, i dociskając mocno do deski, kroimy na równe, cienkie plastry o grubości około 0,5 cm.

Plastry układamy na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, każdy plaster smarujemy olejem oraz solimy. Obracamy i czynność powtarzamy, a później wsuwamy do gorącego piekarnika na 5–8 minut. Po tym czasie obracamy i dopiekamy je przez kolejne 5 minut – bakłażany powinny być miękkie, ale nie przypieczone, bo utrudnia to rolowanie. Po wyjęciu bakłażanów piekarnika nie wyłączamy.

Podczas gdy bakłażany się pieką, przygotowujmy sos. Gotujemy wodę, a skórę każdego pomidora nacinamy na krzyż. Nacięte pomidory zalewamy gorącą wodą, zostawiamy na minutę, odcedzamy i zdejmujemy skórę. Wykrawamy gniazdo nasienne i kroimy w ósemki. Ósemki pomidorów wkładamy do garnka, dodajemy sól oraz cukier i gotujemy bez przykrycia 15-20 minut, aż sos się zredukuje.

Do drugiego, małego rondelka wkładamy ząbek czosnku, bazylię oraz oliwę. Podgrzewamy na minimalnym ogniu i smażymy 2–3 minuty – gdy tylko czosnek zacznie złocić się na brzegach, wyłączamy ogień i odstawiamy rondelek.

Do gotującej się wody wrzucamy makaron i gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy, nie przelewamy wodą ani oliwą, odkładamy z powrotem do garnka.

Do pomidorów wlewamy samą aromatyzowaną oliwę, zostawiając ząbki czosnku i zioła na dnie garnka. Mieszamy, podgrzewamy kilka sekund i wyłączamy ogień. Połowę sosu dodajemy do garnka ze spaghetti i intensywnie mieszamy, resztę zostawiamy.

Każdy plaster bakłażana mocno odciskamy papierowym ręcznikiem, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu oraz ułatwić sobie rolowanie. Na widelec nawijamy porcję spaghetti w sosie, przekładamy ją na plaster bakłażana i całość zwijamy w rulonik. Czynność powtarzamy ze wszystkimi plastrami.

Gdy ruloniki będą gotowe, wkładamy je do naczynia żaroodpornego, na wierzch nakładamy resztę sosu i zapiekamy 12–15 min. Podajemy z czarnym pieprzem i świeżą bazylią.

Rozmarynowe ciasto cukiniowe

Rozmarynowe ciasto cukinioweRozmarynowe ciasto cukiniowe fot. Marta Dymek

Składniki na dwie małe keksówki lub jedną dużą
Przygotowanie: 90 minut

350 g cukinii
100 g pistacji
280 g mąki pszennej
łyżeczka proszku do pieczenia
pół łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
2 banany
100 g cukru
220 ml oliwy z wytłoczyn
2 łyżki soku z cytryny
łyżeczka świeżego rozmarynu
skórka otarta z połowy cytryny

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. Cukinię ścieramy tarce o grubych oczkach, nie odsączamy. Migdały krótko rozdrabniamy w blenderze lub siekamy na grube kawałki. W dużej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę oraz szczyptę soli.W wysokim naczyniu blendera blendujemy banany, cukier, olej, sok z cytryny, rozmaryn oraz skórkę z cytryny. Gęstą masę wlewamy o suchych składników, niedokładnie mieszamy szpatułką, po czym dodajemy cukinię oraz posiekane migdały i dokładnie mieszamy do momentu, aż ciasto stanie się jednolite. Dużą keksówkę (lub 2 małe) natłuszczamy olejem i posypujemy tartą bułką lub kilkoma łyżkami mielonych migdałów, wlewamy ciasto i pieczemy 50-55 minut. Studzimy i kroimy.

Chlebek z cukinii, czyli jak zostać piekarzem