Filet dzikiego łososia wiślanego z polentą, cebulą dymką, korzeniem pietruszki i musztardowcem

Przepis na 4 osoby / czas wykonania 1:30 minut

Składniki

  • dziki łosoś wiślany 700 g
  • kasza kukurydziana 0,5 kg
  • wywar warzywny 500 ml
  • ser emieligrane 200 g
  • cebula dymka x 12 szt (twarde i grubsze korzenie)
  • korzeń pietruszki x 1 kg ( młode korzenie i jak najmniejsze)
  • olej roślinny 50 ml
  • masło 50 g
  • tymianek cytrynowy 10 g

Sposób przygotowania

Rybę jeśli mamy w całości należy wyfiletować pamiętając aby zostawić na filecie skórę która zabezpieczy mięso podczas smażenia. na patelnie teflonową wlewamy olej i podgrzewamy gdy patelnia zacznie lekko dymić kładziemy rybę na olej od strony skóry !!! Tym samym zmniejszając płomień pod nią. smażymy około 6-7 minut i odwracamy na druga stronę i smażymy jeszcze 3-4 bastując rybę masłem i tymiankiem (RYBĘ MOŻNA RÓWNIEŻ WRZUCIĆ DO PIECA NA OKOŁO 5 MINUT) PAMIĘTAJMY ABY PO USMAŻENIU BYŁA SZKLISTA W ŚRODKU.

Do garnka wlewamy nasz wywar i zagotowujemy, następnie dorzucamy kaszę kukurydzianą i gotujemy na wolnym ogniu przez około 7 minut, pod sam koniec polenta zacznie być coraz bardziej zbita wiec można dolać jeszcze odrobinę wywaru. Doprawiamy do smaku serem emiligrane i wylewamy na płaską blaszkę, następnie polentę należy rozsmarować na płasko i wsadzić do lodówki aby ostygła, po wyjęciu wykrawamy krążki i smażymy na oleju z obu stron. Korzeń pietruszki jak i cebule dymkę należy dokładnie opłukać i wysuszyć, smażymy ją na oleju aż nabierze złotego koloru i na koniec tak samo jak rybę lekko bastujemy zimnym masłem.

Sposób podania :

Na talerzu w centralnym punkcie układamy polentę, następnie usmażony filet naszej ryby i warzywa. Do dekoracji używamy liści musztardowca.

Pamiętajmy że jeśli nie radzimy sobie z filetowaniem ryby możemy tak samo użyć samych dzwonków, a na wypadek braku pietruszki można ją zastąpić młodą marchewką

Gotuj zdrowo mniej soli - CisowiankaGotuj zdrowo mniej soli - Cisowianka Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Autor

Sebastian Olma

źródło: Okazje.info