Jak przyprawiać?

Zawsze najpierw sprawdzamy smak potrawy, a dopiero potem doprawiamy. Przyprawy dodajemy na końcowym etapie przyrządzania (chodzi zwłaszcza o?solenie wołowiny!) i po trochu; zawsze można soli dodać, ale odjąć już się nie da! Świeże zioła dodajemy do potraw także pod koniec gotowania. Zioła suszone najlepiej rozetrzeć w palcach przed dodaniem do potrawy. Zioła suszone są bardziej intensywne w smaku od świeżych, dlatego dodajemy ich nieco mniej. Bezpiecznie jest doprawiać potrawę, dodając do niej jedną przyprawę dominującą, o intensywnym aromacie i smaku; reszta przypraw powinna być łagodna. Nie znaczy to jednak, że z tą zasadą nie wolno eksperymentować! Jeśli korzystacie z gotowych mieszanek (np. zioła prowansalskie, garam masala lub konkretna przyprawa do bigosu lub mięsa), sprawdźcie na opakowaniu, czy producent nie dodał już do nich (niepotrzebnie) soli.

Grasica z dzikimi ziołami

Składniki

  • Grasica
  • Masło (zioła do smażenia,mix)
  • Sos cielęcy
  • Tymianek listki
  • Szpinak nowozelandzki
  • Lebioda
  • Kwiaty rzeżuchy
  • Szczawik zajęczy
  • Krwawnik
  • Gwiazdnica
  • Bluszczyk kurdybanek
  • Kminek
  • Jagoda kamczacka
  • Zielone szparagi +szpinak, ocet jabłkowy, miód

Sposób przygotowania

Szparagi zgrillować i wycisnąć z nich sok na sokowirówce razem z liśćmi szpinaku, doprawić octem i miodem.

Grasice sparzyć w bulionie, zdjąć z ognia i odstawić na 8 min. Grasice oczyścić i usmażyć na maśle do uzyskania chrupiącej skórki, polać sosem cielęcym i posypać listkami tymianku, serwować z sosem z szparagów i sałatką z dzikich ziół.

Gotuj zdrowo mniej soli - CisowiankaGotuj zdrowo mniej soli - Cisowianka Fot. Materiały partnera Fot. Materiały partnera

Autor

Marek Flisiński