Składniki na 4 porcje
Składniki
- 200g koziego sera dojrzewającego
- 400g buraka czerwonego
- 400g buraka żółtego
- świeży tymianek
- miód
- sok z cytryny
- 100g cukru
- 80g orzechów laskowych
- 100ml oliwy
- liście szczawiku krwistego
Sposób przygotowania
Buraki żółte i czerwone zawinąć w folie aluminiową z odrobiną oliwy i tymianku a następnie piec około 35 min 170C. Sprawdzić długą wykałaczką czy są miękkie, ewentualnie dopiec.
Upieczone buraki obieramy. Z żółtych robimy puree, miksując na gładką masę z dodatkiem odrobiny oliwy a następnie przecieramy na drobnym sitku.
Czerwone buraki kroimy w nieregularne kawałki i marynujemy.
Marynata:
- oliwa
- tymianek
- miód
- sok z cytryny
Smak ma być słodko kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Ser kruszymy na duże trzy, czeredy kawałki.
Orzechy prażymy i pozbawiamy skórki. Następnie z cukru robimy karmel i dodajemy orzechy.
Na środku talerza nakładamy w owalnym kształcie puree z buraka , na tym cząstki czerwonego buraka i sera koziego, posypujemy orzechami , dekorujemy listkami szczawiku i listkami tymianku.
Autor
Fot. Materiały partnera Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety