Składniki na 4 porcje

Składniki

Sposób przygotowania

Buraki żółte i czerwone zawinąć w folie aluminiową z odrobiną oliwy i tymianku a następnie piec około 35 min 170C. Sprawdzić długą wykałaczką czy są miękkie, ewentualnie dopiec.

Upieczone buraki obieramy. Z żółtych robimy puree, miksując na gładką masę z dodatkiem odrobiny oliwy a następnie przecieramy na drobnym sitku.

Czerwone buraki kroimy w nieregularne kawałki i marynujemy.

Marynata:

  • oliwa
  • tymianek
  • miód
  • sok z cytryny

Smak ma być słodko kwaśny z wyraźną nutą tymianku. Ser kruszymy na duże trzy, czeredy kawałki.

Orzechy prażymy i pozbawiamy skórki. Następnie z cukru robimy karmel i dodajemy orzechy.

Na środku talerza nakładamy w owalnym kształcie puree z buraka , na tym cząstki czerwonego buraka i sera koziego, posypujemy orzechami , dekorujemy listkami szczawiku i listkami tymianku.

Autor

Ewa Olejniczak

Fot. Materiały partnera Łatwy przepis na carpaccio z pieczonych buraczków z dodatkiem fety