Składniki na 4 porcje

Składniki

Vinegrette:

  • 150 ml oliwy
  • 50 ml octu winnego
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • 3 łyżki posiekanej drobno natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku posiekany
  • pieprz świeżo mielony

Jajka w koszulce:

  • 4 jajka
  • ocet
  • woda
  • szynka dojrzewająca 4 duże plastry

Sposób przygotowania

Szparagi, jeżeli są młode nie obieramy, przycinamy tylko zdrewniałe końce. Gotujemy we wrzącej wodzie najlepiej na stająco około 5 minut. Odcedzamy i hartujemy w lodowatej wodzie( woda z dodatkiem kostek lodu).

Przygotowujemy wszystkie składniki sosu i energicznie mieszamy .

Aby ugotować jajka, musimy najpierw zagotować wodę z dodatkiem octu. Następnie do wrzącej wody wlewamy wybite do miseczki jajko. Wyjmujemy po 3-4 minutach.

Szparagi układamy na talerzu wraz z ciepłym jajkiem i plastrem dojrzewającej szynki. Wszystko polewamy sosem.

Autor

Ewa Olejniczak

Jak ugotować jajko w koszulce