Mrowisko

Mrowisko jest ciastem zrobionym z chrustów (faworków), miodu i maku, który ma przypominać małe mrówki - dlatego tak zostało nazwane. Najbardziej popularne jest na  Suwalszczyźnie – w Sejnach czy Puńsku.

Mrowisko
Mrowisko Shutterstock

Ruchanki

Są to po prostu okrągłe placki drożdżowe. Pochodzą z Kaszub.Gospodynie robiły je najczęściej w okresie karnawału. Podaje się je przeważnie z cukrem pudrem lub z jabłkami.

Ruchanki
Ruchanki Shutterstock

Dzień świętego Marcina

W dzień świętego Marcina w Polsce je  się gęsinę. Polska jest jednym z największych hodowców gęsi w Europie - niestety większość tego mięsa idzie na eksport. W dawnych czasach regularnie gęsina gościła na naszych stołach.

Gęsina
Gęsina Shutterstock

Pyry z gzikiem

Zjemy je pewnie już w każdym mieście. Ale najbardziej popularne są w województwie wielkopolskim, w Poznaniu. Pyry są już znane od XIX wieku kiedy ziemniaki zaczęły się robić coraz bardziej popularne. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki, które podajemy z gzikiem, czyli twarogiem przyprawionym śmietaną i szczypiorkiem,

Pyry z gzikiem
Pyry z gzikiem Shutterstock

Wodzianka

Chleb i gorąca woda są podstawowym składnikiem Wodzianki. Jest spotykana głównie na Śląsku. Przyrządzamy ją z czerstwego chleba, który zalewamy wrzątkiem i dodajemy sól, czosnek i smalec ze skwarkami.

Wodzianka
Wodzianka Shutterstock

Oscypek

Jest kojarzony z polskimi górami, a głównie z Podhalem tworzony jest głównie z mleka owczego. Od 2008 roku został zarejestrowany jako produkt regionalny z certyfikatem "Chroniona Nazwa Pochodzenia" i można je produkować tylko w bacówkach. Został nawet stworzony szlak oscypkowy, od bacówki do bacówki.

Oscypek
Oscypek Shutterstock

Fafernuchy

Przygotowywano je podczas okresu świąteczno-noworocznego. Obdarowywano często nimi gości, ponieważ były idealne np. do piwa. Przekąska była popularna głównie wśród biednych ludzi i pieczono je z tego co było pod ręką: z marchwi, miodu, soli i pieprzu.

Ferfentuchy
Ferfentuchy Shutterstock

Kulebele

To kluski śląskie faszerowane szarpaną wołowiną, boczkiem, ogórkiem kiszonym oraz cebulą. Najczęściej podawane są z czerwoną kapustą zasmażaną i polane sosem pieczeniowym.

Kulebele
Kulebele Shutterstock

Oberiba

Jest to zupa z kalarepy, gdzie dosłownie oberiba znaczy kalarepa. Zupa jest najbardziej popularna na Śląsku. Gotuję się ją już od wiosny kiedy pojawiają się pierwsze kalarepy, aż po jesień. 

Wykorzystuje się zarówno listki jak i bulwę.

Kalarepa
Kalarepa Shutterstock

Proziaki

Są to placki mączne z dodatkiem prozy, czyli sody oczyszczonej. Pod tą nazwą znane są w  Podkarpaciu, a na Lubelszczyźnie przygotowuje się fajerczaki.

Podstawowymi składnikami oprócz sody są mąka pszenna, maślanka, kefir lub zsiadłe mleko.

Proziaki
Proziaki Shutterstock