Mrowisko
Mrowisko jest ciastem zrobionym z chrustów (faworków), miodu i maku, który ma przypominać małe mrówki - dlatego tak zostało nazwane. Najbardziej popularne jest na Suwalszczyźnie – w Sejnach czy Puńsku.
Ruchanki
Są to po prostu okrągłe placki drożdżowe. Pochodzą z Kaszub.Gospodynie robiły je najczęściej w okresie karnawału. Podaje się je przeważnie z cukrem pudrem lub z jabłkami.
Dzień świętego Marcina
W dzień świętego Marcina w Polsce je się gęsinę. Polska jest jednym z największych hodowców gęsi w Europie - niestety większość tego mięsa idzie na eksport. W dawnych czasach regularnie gęsina gościła na naszych stołach.
Pyry z gzikiem
Zjemy je pewnie już w każdym mieście. Ale najbardziej popularne są w województwie wielkopolskim, w Poznaniu. Pyry są już znane od XIX wieku kiedy ziemniaki zaczęły się robić coraz bardziej popularne. Są to gotowane w mundurkach ziemniaki, które podajemy z gzikiem, czyli twarogiem przyprawionym śmietaną i szczypiorkiem,
Wodzianka
Chleb i gorąca woda są podstawowym składnikiem Wodzianki. Jest spotykana głównie na Śląsku. Przyrządzamy ją z czerstwego chleba, który zalewamy wrzątkiem i dodajemy sól, czosnek i smalec ze skwarkami.
Oscypek
Jest kojarzony z polskimi górami, a głównie z Podhalem tworzony jest głównie z mleka owczego. Od 2008 roku został zarejestrowany jako produkt regionalny z certyfikatem "Chroniona Nazwa Pochodzenia" i można je produkować tylko w bacówkach. Został nawet stworzony szlak oscypkowy, od bacówki do bacówki.
Fafernuchy
Przygotowywano je podczas okresu świąteczno-noworocznego. Obdarowywano często nimi gości, ponieważ były idealne np. do piwa. Przekąska była popularna głównie wśród biednych ludzi i pieczono je z tego co było pod ręką: z marchwi, miodu, soli i pieprzu.
Kulebele
To kluski śląskie faszerowane szarpaną wołowiną, boczkiem, ogórkiem kiszonym oraz cebulą. Najczęściej podawane są z czerwoną kapustą zasmażaną i polane sosem pieczeniowym.
Oberiba
Jest to zupa z kalarepy, gdzie dosłownie oberiba znaczy kalarepa. Zupa jest najbardziej popularna na Śląsku. Gotuję się ją już od wiosny kiedy pojawiają się pierwsze kalarepy, aż po jesień.
Wykorzystuje się zarówno listki jak i bulwę.
Proziaki
Są to placki mączne z dodatkiem prozy, czyli sody oczyszczonej. Pod tą nazwą znane są w Podkarpaciu, a na Lubelszczyźnie przygotowuje się fajerczaki.
Podstawowymi składnikami oprócz sody są mąka pszenna, maślanka, kefir lub zsiadłe mleko.
WodziOnka, żadna wodzianka, chyba, że z programów Wojewódzkiego.