W konkursie każdy mógł zgłosić autorski przepis na letnie danie piknikowe. Jurorzy wyłonili pięciu autorów najlepszych dań, których nagrodzili kwotą 1000 zł. Autorzy mogą cieszyć się nagrodami, a każdy z nas korzystać z gotowych pomysłów na letnie przekąski.
Oto zwycięskie przepisy:
W poniedziałkowym finale Justyna z Płocka zaproponowała Tortillę z warzywami i serem Arla Apetina
Mix sałat wymieszać z pokrojonym ogórkiem i pomidorkami koktajlowymi przekrojonymi na pół. Dodać do tego ser Arla Apetina Original w kostkach. Przygotować sos: jogurt, świeżo posiekany koperek, ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, sól, pieprz.Na placki wyłożyć sałatkę, polać sosem i zawinąć w rożek.
Sprawdzone na letnich piknikach wielokrotnie - proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje genialnie.
We wtorek zwyciężyła Karolina z Warszawy z przepisem na wrapy z Apetiną, mango i miętą
To idealne połączenie słodkiego, słonego i świeżego — czyli wszystkiego, czego chce się latem.
Do placka tortilli wkładam pokrojone mango, rukolę, odrobinę czerwonej cebuli, kawałki sera Apetina (idealnie kremowa i słona!) i kilka listków mięty. Skrapiam wszystko sokiem z limonki, zawijam ciasno i kroję na mniejsze porcje. Są lekkie, efektowne, nie rozpadają się w koszyku i znikają szybciej niż lody w upał. Apetina gra tu główną rolę – balansuje smaki i dodaje kremowej przyjemności.
To taki wakacyjny hit, który sprawia, że każdy piknik smakuje jak kulinarna podróż!
W środę wygrał przepis pana Wojciecha na: letnią sałatkę piknikową z serem Apetina
Pokrój arbuza w kostkę, dodaj ogórka, czerwoną cebulę i pomidorki koktajlowe. Wrzuć kostki sera Apetina Classic (lub z ziołami). Skropl oliwą, sokiem z limonki, posyp miętą i pieprzem.
Schłodź i zapakuj do słoika idealna orzeźwiająca sałatka na piknik
W czwartek zwyciężył Mariusz z Kobylnicy, który sam kisi ogórki i hoduje zieleninę, proponując sandwicz z serem Arla Apetina, ogórkiem kiszonym i szczawiem
Przepis idealny na piknik z duszą vintage i brzegiem morza w sercu. Składniki (na 2 porcje): 1 opakowanie Arla Apetina Klasyczny, 2 kromki chleba pszennego lub żytniego, ogórek kiszony, kilka liści szczawiu lub rukoli, czerwona cebula (pojedynczy plaster dla odważnych), pieprz, olej z oliwek, musztarda Dijon (opcjonalnie). Przygotowanie: rozkruszyć ser Arla Apetina widelcem, dodać odrobinę pieprzu i musztardy – wymieszać. Na chleb posmarować masę serową, ułożyć plastry ogórka, liść szczawiu i ewentualnie czerwoną cebulę dla charakteru.
Efekt? Lekko, chrupko, z nutą nostalgii. Idealne na piknik z plecakiem, kocem i gitarą, na której nikt nie potrafi zagrać.
Ostatniego dnia konkursu, w piątek, zwyciężyła Alicja z Glinojecka, która podała przepis na sałatkę z melonem i szynką dojrzewającą:
Na początku drążę połówki melona Galia – to ważne, bo z nich są fajne miseczki. Melona i miski po miąższu chłodzę w lodówce. Na pikniku to już szybko idzie. Ser Arla Apetina z ziołami fajnie podkręci smak, melona wsypuje do naturalnej miseczki schłodzonej, dodaje szynkę dojrzewającą oraz rukolę, wszystko polewam octem balsamicznym z czekoladą.
Dekoracja z bazylii. Smacznie, oryginalnie i idealnie na fajny piknik.
Materiał promocyjny Arla Foods