Lada moment Tłusty Czwartek i Walentynki, idealne okazje, by nieco sobie pofolgować i osłodzić codzienne życie. Choć większość z nas przyzwyczaiła się do ociekających lukrem pączków i przesłodzonych, niezdrowych deserów, w tym roku warto spróbować czegoś nowego i świętować te dwie okazje nieco inaczej. Bo pyszne i słodkie wcale nie musi oznaczać skąpane w tłuszczu i naładowane cukrem.

Jak więc sprawić sobie słodką przyjemność i nie mieć później wyrzutów sumienia? Wykorzystać miód - naturalny składnik, który nie tylko pysznie smakuje, ale i jest doskonałą alternatywą dla królującego w naszych słodyczach białego cukru, największego źródła tzw. pustych kalorii. Dla porównania - o ile 100 g składającego się w 99 proc. z sacharozy cukru to ponad 400 kcal, ta sama ilość miodu ma ich jedynie 300 (ilość sacharozy nie przekracza 10 proc.). Miód ma też niższy indeks glikemiczny i całe bogactwo cennych dla naszego zdrowia składników, wspierających nasz układ krwionośny, serce i podkręcających nasz układ immunologiczny. Nie bez przyczyny to właśnie miód określa się mianem naturalnego antybiotyku, jednocześnie stosuje się go jako wsparcie w chwilach wyczerpania i ważny element budowania odporności.

Co jednak ważne, by w pełni cieszyć się nie tylko smakiem, ale i wszystkimi właściwościami miodu, nie powinniśmy go podgrzewać do temperatury wyższej niż 40 st.C. Dlatego proponujemy desery na zimno, bez pieczenia, wciąż jednak efektowne i z pewnością nie pozbawione smaku. Idealnie sprawdzą się jako chwila słodkiej przyjemności w Tłusty Czwartek, zaskoczą też naszą drugą połówkę w Walentynki. A jeśli jej nie mamy, dlaczego by nie osłodzić tego dnia samemu sobie?

PRALINKI Z MIODEM RZEPAKOWYM - MIGDAŁOWE KULECZKI 

(wg przepisu z bloga Absolutnie Dobre)

Składniki:

  • 1 szklanka zmielonych migdałów
  • 5 łyżeczek miodu rzepakowego
  • 4 łyżki oleju kokosowego

Do dekoracji pralinek:

  • ok. 4 łyżki rozdrobnionych pistacji
  • ok. 4 łyżki posiekanych i uprażonych orzechów włoskich
  • kakao
  • papierowe papilotki

Wykonanie:

Składniki wrzucamy do miseczki i mieszamy łyżką. Następnie wyrabiamy masę rękoma, by stała się zwarta i spoista. Kiedy jest gotowa, formujemy niewielkie kulki. Tak przygotowane pralinki dzielimy na trzy grupy, każdą wykańczając w inny sposób. Jedną obtaczamy w pistacjach, drugą w orzechach włoskich, trzecią - w kakao. Gotowe kuleczki wstawiamy na kilka godzin do lodówki, by stężały. Kiedy będą wystarczająco twarde, wkładamy je w papilotki.

Pralinki można podawać jako deser, można je też włożyć do ozdobnego pudełeczka i wręczyć jako mały, słodki podarunek.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera Huzar- Absolutnie dobre - pralinki migdałowe z miodem

BATONY SEROWE Z MIODEM LIPOWYM 

(wg przepisu Oli Sadłowskiej - INSTAGRAM @Olasad.food)

Składniki:

(na 6 dużych batonów a’la lody na patyku)

  • 250 g chudego twarogu
  • 200 g kanapkowego serka śmietankowego
  • 70 g masła
  • 4 łyżki miodu lipowego
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 150 g świeżych malin
  • 400 g ulubionej czekolady
  • forma silikonowa do lodów
  • patyczki do lodów

Wykonanie:

Twaróg, serek i miód blendujemy na gładką masę. Dodajemy do niej rozpuszczone masło, mieszamy, następnie masę dzielimy na pół. Do jednej części dodajemy kakao, drugą zostawiamy bez dodatków.

Do silikonowej foremki przekładamy warstwowo: masę białą, rozgniecione widelcem maliny, masę kakaową. Do środka wsuwamy patyczki. Wyrównujemy masę na górze i wsadzamy do zamrażarki do całkowitego stężenia (kilka godzin/cała noc).

Kiedy batony są odpowiednio stężałe przygotowujemy polewę. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej, następnie umieszczamy ją w wysokim naczyniu, np. kielichu od blendera. Zmrożone batony wyjmujemy z foremki, a następnie, trzymając za patyczek, równomiernie zanurzamy je w czekoladzie. Tak przygotowane odkładamy na papier do pieczenia i wkładamy do lodówki, do czasu aż czekolada zastygnie. Podajemy na zimno. 

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera Huzar - Olasad.foog - Aleksandra Sadłowska - batony Serowe

SERNIK JAK PLASTER MIODU 

(wg przepisu Agaty Wolny - INSTAGRAM @_delighted)

Składniki:

Na spód korzenny:

  • 100 g namoczonych i zblendowanych daktyli
  • 60 g mielonych orzechów (rodzaj dowolny)
  • przyprawy korzenne (cynamon, goździki, gałka muszkatołowa, imbir i szczypta czarnego pieprzu)
  • 30 g roztopionej ciemnej czekolady
  • 40 g roztopionego oleju kokosowego

Na masę serową:

  • 800 g twarogu do serników (w temperaturze pokojowej)
  • 5 łyżek miodu wielokwiatowego
  • 150 ml śmietany kremówki (w temperaturze pokojowej)
  • 2 łyżeczki agaru
  • 150 ml wody

Dodatkowo:

  • 150 g mrożonych jagód ugotowanych na puree
  • 20 g roztopionej białej czekolady
  • kurkuma/żółty barwnik spożywczy
  • folia bąbelkowa
  • miód do polania ciasta 

Wykonanie:

Składniki na spód dokładnie mieszamy i wylepiamy masą dno formy. Odstawiamy do schłodzenia.

Składniki na masę serową dzielimy w stosunku 1:2. Do mniejszej części dodajemy jagodowe puree i białą czekoladę.

Gotujemy wodę, mieszamy ją z agarem i gotujemy razem jeszcze kilka minut. Następnie powoli, cały czas mieszając, dodajemy śmietankę. Jeśli masa zacznie się ścinać, ponownie ją podgrzewamy (aż do jej rozpuszczenia). Po dodaniu śmietanki, równie ostrożnie, porcjami, dodajemy ser. Masę bez jagód dzielimy na 2 części i do jednej z nich dodajemy kurkumę (jeśli nie lubimy jej posmaku, można ją zastąpić żółtym barwnikiem spożywczym).

Kiedy wszystkie masy są gotowe, zaczynamy układać je na schłodzonym spodzie. Układamy kolejno: masę jagodową, białą, na wierzch żółtą.

Zanim ostatnia masa zastygnie, układamy na niej przyciętą do kształtu formy folię bąbelkową. Ciasto chłodzimy. Przed podaniem ściągamy folię i polewamy ciasto płynnym miodem.

Materiał promocyjny PartneraMateriał promocyjny Partnera Huzar - _delighted Agata Wolny- sernik z miodem