Rzepak, czarnuszka, len czy wiesiołek to rośliny, które w pełni zasługują na miano „superfoods” Ich obecność na stole i w kuchni jest w pełni uzasadniona nie tylko prozdrowotnymi właściwościami, lecz także smakiem i aromatem. Dlaczego oleje z nich wytłoczone są zdrowe, które z nich wybrać i gdzie kupić te o najwyższej świeżości i jakości? 

Oleje tłoczone na zimno w codziennej diecie

Nasiona lub pestki roślin oleistych, poddane tłoczeniu w temperaturze niższej niż 35 stopni Celsjusza, są źródłem oleju, zachowującego naturalny smak oraz moc zdrowotnych walorów. Proces tłoczenia na zimno sprawia , że oleje zachowują niezwykle cenne dla zdrowia składniki, takie jak: witaminy oraz kwasy Omega-3 i Omega-6. Te ostatnie czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe ( NNKT) muszą zostać dostarczone wraz z pożywieniem, bo organizm człowieka nie jest w stanie sam ich sobie wytworzyć. Nie mniej istotny od zawartości NNKT w olejach jest także stosunek kwasów Omega-3 i Omega -6. Zalecana proporcja mieści się w przedziale od 4:1 do 2:1, co oznacza, że w spożywanym oleju na 4 do 2 części kwasów omega-6 powinna przypadać 1 część kwasów omega-3.

Regularnie spożywane oleje oddziałują korzystnie m.in. na pracę układu nerwowego, serca , regulują poziom cholesterolu , a dzięki zawartości składników o charakterze przeciwutleniającym, wykazują także działanie antynowotworowe. Nie bez znaczenia jest jednak, który olej włączymy do diety. Każdy z nich bowiem wykazuje trochę inne działanie, dlatego przy wyborze tego najkorzystniejszego warto poznać jego skład oraz specyficzne właściwości. Należy także pamiętać, że oleje tłoczone na zimno nie są przeznaczone do smażenia lub innej obróbki termicznej. Można je natomiast spożywać jako dodatek do ciepłych dań. Idealnie komponują się z gotowanymi i świeżymi warzywami, jako składnik zimnych sosów, np. domowego pesto lub pasty twarogowej.

Jaki olej tłoczony na zimno wybrać?

Niefiltrowane i nierafinowane naturalne oleje z Manufaktury Rodziny Sadowskich są wytwarzane ręcznie z zachowaniem najwyższej staranności procesu i przy stałej kontroli jakości.  Jednorazowe tłoczenie w niewielkich partiach jest gwarancją ich świeżości oraz smaku.

Wśród oferowanych przez Manufakturę Rodziny Sadowskich olejów dostępne są te popularne, które mają swoje stałe miejsce w kuchni, takie jak: olej rzepakowy czy lniany, jak również te mniej znane, lecz bardzo cenne dla zdrowia, jak: olej z ostropestu, olej z wiesiołka, olej z czarnuszki, olej konopny oraz olej z pestek dyni. Każdy z nich zawiera dobroczynne nienasycone kwasy tłuszczowe OMEGA,  a także witaminy i sole mineralne.  

Olej z czarnuszki ma zarówno swoich wiernych fanów, choć są i tacy, dla których jest on zbyt dominujący. Jego intensywny, korzenny, czasami lekko gorzkawy smak z pewnością zachwyci fanów wyrazistych doznań kulinarnych. Ci, którym nie przypadł do gustu, mogą wprowadzać go do diety stopniowo, zaczynając od kilku kropel do posiłku i stopniowo zwiększając dawkę. Olej z czarnuszki tłoczony na zimno świetnie sprawdzi się jako dodatek do potraw - sałatek lub kanapek. Oprócz kwasów tłuszczowych: Omega-3, Omega-6 i Omega-9 zawiera także witaminę E, beta-karoten oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, selen i cynk. Jest pomocny łagodzeniu alergii i infekcji górnych dróg oddechowych, a spożywany regularnie wspiera odporność.

Materiały PartneraMateriały Partnera Manufaktura Rodziny Sadowskich

Olej z wiesiołka ma złocisty kolor i orzechowo-zbożowy smak. Jest bardzo smaczny, dlatego swobodnie można go spożywać na czczo. Około 1-2 łyżek oleju z wiesiołka przed śniadaniem powinno zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na niezbędne składniki. W kuchni doskonale sprawdzi się  jako baza do dressingów i sosów na zimno, a także jako prosty dodatek do świeżej bagietki.

Olej z wiesiołka charakteryzuje się dużą zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega -6 : kwasu linolowego i gamma-linolenowego,  które pomagają w utrzymaniu właściwego poziomu cholesterolu we krwi, dzięki czemu zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy. Szczególnie polecany jest w diecie Pań, ponieważ stabilizuje gospodarkę hormonalną - reguluje cykl miesiączkowy oraz łagodzi przykre objawy menopauzy, a dodatkowo wspomaga trawienie, sprzyja utrzymaniu prawidłowej wagi , a także działa oczyszczająco. 

Materiały PartneraMateriały Partnera Manufaktura Rodziny Sadowskich

Olej lniany stosowany jest jako dodatek do potraw, a także jako składnik tzw. diety dr Budwig.  Zakłada ona m.in. spożywanie oleju lnianego, bogatego w kwasy Omega-3, w dawkach od 4 do 8 łyżek dziennie. Olej lniany bowiem jako jedyny zawiera ponad 50% tych cennych NNKT, dzięki czemu działa antynowotworowo, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu, przez co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka nadciśnienia i miażdżycy, a także stymuluje także układ odpornościowy oraz poprawia pracę układu pokarmowego. W zależności od wytłoczonej partii olej ten może mieć łagodną orzechową nutę lub ostrzejszą orzechową goryczkę, a dodany do potraw : sałatek, jako dressing do kanapek lub jako zimny sos, podkreśla i wzbogaca ich smak.

Materiały PartneraMateriały Partnera Manufaktura Rodziny Sadowskich

Olej z ostropestu to idealny składnik sałatek, majonezów czy dressingów, gdyż jego neutralny, czasami lekko ziołowy smak nie zmienia ostatecznego smaku sosu. To także skarbnica sylimariny i kwasów tłuszczowych Omega-6 i Omega-9, dzięki czemu działa oczyszczająco, antyoksydacyjnie i przeciwzapalnie. Polecany jest szczególnie przy chorobach wątroby i układu pokarmowego.

Olej konopny zaskakuje nie tylko piękną zieloną barwą, lecz także bogatym wielowymiarowym smakiem. Niektórym przypomina on smak szpinaku czy rukoli, dlatego polecany jest do przygotowania domowego pesto. Olej konopny jako jedyny posiada idealną proporcję kwasów tłuszczowych Omega 6 do Omega 3 (3:1).  Na szczególną uwagę zasługuje rzadko spotykana w innych produktach spożywczych naturalna witamina K, która bierze udział w procesach gojących i działa przeciwzapalnie. Olej konopny spożywany regularnie wspiera układ odpornościowy oraz nerwowy, łagodzi stany zapalne organizmu, bóle stawów oraz mięśni.

Materiały PartneraMateriały Partnera Manufaktura Rodziny Sadowskich

Olej rzepakowy poprawia metabolizm dzięki niezbędnym nienasyconym kwasom tłuszczowym (olej rzepakowy tłoczony na zimno zawiera ich aż 90%!), sprawnie reguluje gospodarkę tłuszczową organizmu dzięki optymalnemu stosunkowi kwasów Omega-3 do kwasów Omega-6, zawiera sterole roślinne, które działają antyoksydacyjnie.

Przy wyborze naturalnych produktów szczególnie istotna jest ich jakość. W Manufakturze Rodziny Sadowskich oleje tłoczone są w małych partiach, dzięki czemu są zawsze świeże i zachowują wszystkie walory zdrowotne.  Niefiltrowane i nierafinowane oleje, wytwarzane ręcznie z zachowaniem najwyższej staranności procesu i przy stałej kontroli jakości, to płynne złoto, które wzbogaca smak potraw, doskonale wpływa na zdrowie i samopoczucie, a także stanowi uzupełnienie zrównoważonej diety.