Hasła "bycie fit" i "zdrowy styl życia" dla coraz większej liczby z nas nie są tylko pustymi sloganami. Jak wynika z badania Zdrowie i prozdrowotne zachowania Polaków przeprowadzonego w październiku 2016 r. przez CBOS, dla 57% respondentów zachowanie dobrego zdrowia jest jedną z najważniejszych wartości codziennego życia. Jednocześnie 48% ankietowanych uważa, że to właściwe odżywianie się w największym stopniu przyczynia się do poprawy stanu zdrowia. Przez właściwe odżywianie się rozumiemy tu między innymi spożywanie większej ilości warzyw i owoców czy ograniczanie ilości spożywanych tłuszczy zwierzęcych. Takie przeświadczenie pokrywa się z danymi naukowymi. Wedle zaleceń Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy spożywać codziennie minimum 400 g warzyw i owoców - najlepiej w pięciu porcjach. Porcja to każdy średniej wielkości owoc, warzywo bądź szklanka soku.

Pięć porcji warzyw i owoców - czyli ciągłe dostarczanie składników odżywczych

Nasz organizm nie ma zdolności magazynowania wielu spośród potrzebnych nam składników odżywczych. Aby ilość witamin i minerałów była optymalna, należy dostarczać je w sposób ciągły. Dlatego też warzywa lub owoce powinny nie tylko być obecne podczas każdego posiłku, ale stać się także naszymi przekąskami.

Sok to wygodna i korzystna forma spożywania warzyw i owoców. Nasz układ pokarmowy trawi sok o wiele szybciej niż cały owoc, jednocześnie przyswajając z niego więcej składników odżywczych. Większość soków jest źródłem błonnika, witamin C i E, niektóre także witamin z grupy B, witaminy K, kwasu foliowego oraz rozmaitych minerałów. Sok żurawinowy pomaga utrzymać w dobrej kondycji drogi moczowe, sok pomarańczowy wzmacnia naczynia krwionośne i wpływa dobrze na pracę nerek, sok jabłkowy usprawnia pracę jelit, sok z ciemnych winogron zatroszczy się o zdrowie naszego układu krwionośnego, kondycję mózgu i wyregulowanie poziomu cholesterolu. Sok z marchwi wpływa pozytywnie na wzrok i poprawia koloryt skóry. Działanie ochronne przeciw promieniom UV wykazuje sok pomidorowy. Sok z kapusty jest idealny na dolegliwości pokarmowe, układu krwionośnego, poleca się go też diabetykom. Sok z buraków pomaga przy nadciśnieniu, chorobach przewodu pokarmowego, dostarcza kwasu foliowego, potasu, żelaza i całej gamy witamin.

Sok sokowi nierówny

Zgodnie z prawem unijnym "sok" to napój przyrządzony wyłącznie z owoców lub warzyw, bez dodatku cukru, wody oraz środków chemicznych. Napoje i nektary oraz inne produkty niezawierające w nazwie słowa "sok" mogą mieć w składzie cukier, substancje chemiczne, są też rozcieńczane wodą. Co więcej, nie wszystkie soki zawierają maksymalną ilość substancji odżywczych możliwych do pozyskania z danych warzyw czy owoców. Najzdrowsze są soki niepasteryzowane, przecierowe lub naturalnie mętne. Do takich należą soki jednodniowe. Soki pasteryzowane w niskiej temperaturze są zdatne do spożycia przez kilka tygodni. Zawierają mniej składników odżywczych niż soki niepasteryzowane, ale więcej niż soki pasteryzowane w wysokiej temperaturze. Warto także sprawdzić, czy dany sok jest świeży czy też odtworzony z soku zagęszczonego.

Domowe wyciskanie - najlepszy sposób na świeży sok każdego dnia

Świeżo wyciskany sok nie tylko ma najwięcej wartości odżywczych, ale jest też najsmaczniejszy. Alternatywą dla codziennego kupowania soków jednodniowych jest zakup wyciskarki do soków. To rozwiązanie zarówno bardzo ekonomiczne (produkcja własnych soków będzie znacznie mniej kosztowna niż zakup soków w sklepie) i wygodniejsze (sok możemy przygotować w każdej chwili), jak i pozwalające na tworzenie ogromnej różnorodności soków, jedno- i wieloskładnikowych. Będziemy mieli również możliwość dobrania składników pochodzących na przykład z ekologicznych upraw.

Wyciskarka jest urządzeniem umożliwiającym pozyskanie najwyższej jakości soku. Miksowanie pozbawia warzywa i owoce części składników odżywczych, natomiast wolnoobrotowe wyciskanie pozwala zachować maksimum smaku i wartości. Jaką wyciskarkę warto wybrać, aby mieć pewność, że domowe soki dostarczą naszemu organizmowi odpowiednią ilość witamin, minerałów i błonnika? Dobrą propozycją mogą być produkty Hurom H-AE i Hurom H-AF z nowej linii wyciskarek Hurom Alpha Plus SST. Limitowana edycja wyciskarek to unikalne połączenie funkcjonalności z ciekawym, eleganckim designem. Za projekt odpowiedzialne jest studio Giugiaro Design, znane między innymi z projektowania samochodów dla takich marek jak Ferrari, Maserati czy Lamborghini.

 

W wyciskarkach Hurom zastosowano technologię SST (slow squeeze technology). Wolnoobrotowe wyciskanie (43 obroty na minutę) działa tak, jakbyśmy wyciskali ręcznie - sok jest świeży, nieprzetworzony, nie jest pozbawiany wartości odżywczych w trakcie procesu wyciskania. Dzięki sitom o drobnych i grubych oczkach oraz wygodnej manetce możemy ponadto kontrolować gęstość wyciskanego soku.

xx x

Warto zwrócić również uwagę na dwa otwory wsadowe. Otwór górny przeznaczony jest na duże składniki, takie jak warzywa liściaste czy marchewki. Otwór boczny jest dwukrotnie większy (wiekszy niz standardowo) i umożliwia umieszczanie większych kawałków owoców i warzyw. Dzięki zintegrowanej, nachylonej pod kątem 4% platformie, otwór ten również umożliwia szybsze wsypywanie drobnych okrągłych owoców (jagody, winogrona, pomidorki cherry, truskawki, porzeczki itp.). Misa wyciskarki została zaprojektowana tak, aby sok nie przedostał się do silnika urządzenia, a jej demontaż był szybki i prosty. Odległość między misą a wałkiem została zmniejszona w stosunku do wcześniejszych modeli wyciskarek, dzięki czemu w środku odkłada się mniej pulpy. Urządzenie jest łatwe w czyszczeniu, bezpieczne w użyciu, ciche i wydajne.

xx xx

Przy dobrej wyciskarce domowa produkcja soków będzie świetną zabawą i polem do ciekawych eksperymentów. Możemy przygotowywać nie tylko soki z owoców i warzyw, ale dodawać do nich także orzechy, zioła, ziarna, jak również jogurt czy mleko roślinne.