SORBET PIWNY 200 ml ciemnego piwa, 130 ml mleka skondensowanego, 75 ml syropu z cukru (ugotowanego z cukru i wody w proporcji 3:1)
Na sorbet miksujemy wszystkie jego składniki zamrażamy w maszynie do lodów (kto nie ma maszyny, wkłada masę do metalowej miski i zamraża w zamrażalniku ok. 3 godzin, mieszając co 15 minut, aby nie powstały grudki lodu).
Przepis Pawła Oszczyka
GRILLOWANE SKRZYDEŁKA KURCZAKA W PIWNEJ MARYNACIE 1 kg udek i skrzydełek kurczaka, 250 ml piwa jasnego, 4 ząbki czosnku, 6 łyżek oliwy ekstra vergin, 3 łyżki miodu, pęczek tymianku, łyżeczka mielonej papryki, sól, pieprz
Piwo mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, oliwą, miodem, połową posiekanego tymianku, papryką, doprawiamy solą i pieprzem. Nacinamy płytko części kurczaka, smarujemy dokładnie marynata piwną. Odstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Przekładamy na tacki aluminiowe, jeszcze raz smarujemy marynatą i opiekamy na rozgrzanym grillu około 30 minut, co jakiś czas odwracając. Dekorujemy resztą ziół.
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM Z OSTRYMI SOSAMI 500 g pieczarek, 200 g mąki, łyżeczka proszku do pieczenia, szczypta soli, 250 ml jasnego piwa, jajko, 2 l oleju
Pieczarko czyścimy i obieramy ze skórki. Na ciasto mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Jajko lekko roztrzepujemy i mieszamy ze szklanką piwa, wlewamy do mąki i mieszamy. Olej rozgrzewamy w rondlu o grubym dnie (ma być gorący, ale nie powinien dymić, temperatura ok. 180 st.,). Pieczarki zanurzamy w cieście i smażymy partiami - wystarczy po 3 minuty. Usmażone pieczarki przekładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, a olej ponownie rozgrzewamy do poprzedniej temperatury. Dopiero wtedy wkładamy kolejną porcję pieczarek. W ten sam sposób można usmażyć np. pierścienie cebuli.
SOSY Z JALAPENO: 200 g majonezu, papryczka (np. jalapeno), łyżka soku z cytryny, ząbek czosnku, sól, łyżeczka posiekanego oregano
Papryczkę płuczemy, kroimy na pół, usuwamy nasiona, miąższ siekamy. Czosnek siekamy. Papryczkę i czosnek mieszamy w miseczce z pozostałymi składnikami, solimy.
Z WĘDZONĄ PAPRYKĄ: 200 ml majonezu, płaska łyżeczka wędzonej mielonej papryki, posiekany ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, po 1/4 łyżeczki słodkiej mielonej papryki i świeżo zmielonego pieprzu, sól Wszystkie składniki mieszamy na gładką masę.
BRITISH GOLDEN ALE PRAWDZIWA DEGUSTACJA Brytyjczycy to prawdziwi koneserzy piwa. Bardzo wysoko cenią Ale - piwo górnej fermentacji, którego smak jest znacznie bogatszy od zwykłego lagera. Warto im zaufać i wybrać Brytyjskie Golden Ale. Nie sposób go pomylić z żadnym innym. Dostarcza wspaniałych doznań smakowych, które szczególnie docenimy podczas letnich spotkań przy grillu. British Golden Ale swój bogaty aromat zawdzięcza angielskim odmianom chmielu o kwiatowych i leśnych nutach. Goryczka jest wyraźnie wyczuwalna, a jednocześnie dość szybko przemijająca, ma taninowy posmak i wytrawny finisz. Słód jęczmienny tonuje goryczkowy finisz i wzbogaca piwo o pełne, biszkoptowe nuty. Drożdże górnej fermentacji wykorzystane do warzenia dają aromaty owoców, kwiatów, a nawet zapach konfitur. British Golden Ale doskonale komponuje się z białym i czerwonym mięsem, rybami oraz daniami z grilla. I przede wszystkim British Golden Ale wspaniale gasi pragnienie i orzeźwia!
ŚWIATOWY DZIEŃ HOT DOGA: FRANKFURTERKA NAD ALE'M Składniki (dla 3 osób): 3 bułki do hot doga, 3 frankfurterki, 2 czerwone cebule, 1 ząbek czosnku, 1 papryczka chilli, garść tymianku, 3 pomarańcze, 50 g cukru, 50 ml octu winnego lub jabłkowego, 15 ml oleju, 0,5 l piwa Książęce Golden Ale, 50 ml miodu
Przygotuj konfiturę: cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na oleju z plasterkami czosnku i tymiankiem. Dodaj cząstki pomarańczy, cukier i ocet. Duś na wolnym ogniu, aż konfitura zgęstnieje. Przygotuj sos piwny: wlej do rondelka piwo Książęce Golden Ale, dodaj miód i posiekaną drobno papryczkę. Podgrzewaj, by sos nieco zgęstniał. Frankfurterki zgrilluj lub podgrzej we wrzącej wodzie. Bułki podgrzej w piekarniku. Przekrój bułki, włóż do nich kolejno: konfiturę i frankfurterkę. Gotowego hot doga polej sosem piwnym, możesz też posypać posiekaną dymką. Smak hot dogów z piwnym sosem najlepiej podkreśli kufel piwa Książęce Golden Ale.
PIWNE ROLLSY KIBICA Składniki (dla 2- 3 osób): 1 polędwiczka wieprzowa, pół szklanki piwa Książęce Golden Ale, 150 g maki pszennej, 1 jajo, 0,5 l oleju, 25 g rukoli, 2 ogórki kiszone, 1 papryka czerwona, 2 czerwone cebule, 1 ser brie, pół pęczka szczypiorku, pół paczki papieru ryżowego, sól, kminek, słodka papryka, świeżo zmielony pieprz
Polędwiczkę pokrój w plastry. Oprósz mięso solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotuj ciasto piwne: w misce wymieszaj mąkę, piwo i jajko. Rozgrzej olej na patelni. Plastry wieprzowiny obtaczaj w cieście i smaż w głębokim tłuszczu - aż będą złote. Przygotuj warzywa: pokrój w plastry paprykę, cebulę i ogórka. Przygotuj pastę serową: posiekaj szczypior i wymieszaj go w misce z rozgniecionym serem brie. Dopraw do smaku kminkiem i słodką papryką, wymieszaj. Papier ryżowy namocz zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Każdy arkusz posmaruj pastą serową, ułóż polędwiczkę i warzywa, zawiń w rulon. Podawaj z kuflem piwa Książęce Golden Ale.