Owsiane pankejki z sokiem z buraka - składniki:

  • 300 g jogurtu naturalnego
  • szklanka mąki owsianej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 ml soku z buraka
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • kilka listków świeżej mięty
  • 2 łyżeczki miodu
  • owoce do dekoracji – truskawki, maliny, banany
  • 1 łyżka oleju rzepakowego

Owsiane pankejki z sokiem z buraka - przygotowanie:

Owsiane pankejki z sokiem z buraka -Owsiane pankejki z sokiem z buraka - Fot. Anna Stefańska

W wysokim naczyniu łączymy jogurt z sokiem z buraka. Sok możemy kupić gotowy lub wycisnąć z buraków, korzystając z wyciskarki wolnoobrotowej.

Dodajemy jajka, mąkę pszenną i owsianą, proszek do pieczenia i sodę. Wszystko dokładnie miksujemy.

Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe placuszki ok. 3 minuty z każdej strony.

Dekorujemy świeżymi owocami, listkami mięty i miodem.