Pomidory czyli makaroniki z kremem mascarpone

Makaroniki - składniki:

  • 11 dag mielonych migdałów
  • 20 dag cukru pudru
  • 90 g białek (z 2 małych jajek; najlepiej, aby oddzielone białka postały 24 godziny w lodówce)
  • 3 dag drobnego cukru
  • czerwony barwnik spożywczy (najlepiej żelowy)

Krem mascarpone - składniki:

  • 25 dag mascarpone
  • 120 g miękkiego masła
  • 2,5 szklanki cukru pudru
  • skórka z 1 pomarańczy
  • czerwony barwnik spożywczy

Sposób przygotowania:

Robimy makaroniki:

Rozgrzewamy piekarnik do 140°C. Wyściełamy blachę pergaminem.

Miksujemy migdały z cukrem pudrem.

Ubijamy białka na sztywno, pianę utrwalamy zwykłym cukrem i ubijamy jeszcze tak długo, aż nie będzie w niej kryształków cukru, a masa stanie się lśniąca. Mieszamy z kilkoma kroplami barwnika.

Porcjami, ostrożnie, aby piana nie opadła, dodajemy suche składniki, delikatnie mieszając. Masy nie można "przemieszać", mieszamy więc ręcznie, nie mikserem, wykonujemy najwyżej 50 ruchów łyżką.

Przekładamy masę do worka cukierniczego z dużą okrągłą końcówką. Wyciskamy na blachę kółeczka z ciasta (jeden makaronik powinien powstać mniej więcej z jednej łyżki ciasta), zachowując między nimi 2-centymetrowe odstępy.

Delikatnie uderzamy (wystarczy tylko raz) blachą z makaronikami o niezbyt twardą powierzchnię - może być materac łóżka albo deska do prasowania. Chodzi o to, aby ciasteczka lekko się spłaszczyły i aby znikły czubeczki, które powstały podczas szprycowania masy na blachę.

Odstawiamy na 30 minut, aby trochę przyschły. Pieczemy 15-20 minut. Zdejmujemy z blachy dopiero wtedy, gdy całkiem wystygną.

Robimy krem, ucierając wszystkie składniki. Jeśli będzie za rzadki, dodajemy cukru pudru. Łączymy po dwa makaroniki, sklejając je kremem.

Pomidory, czyli makaroniki z kremem mascarponePomidory, czyli makaroniki z kremem mascarpone Fot. Studio Lipov

Jajka sadzone, czyli ciastka z kremem

Przepis na 12-15 sztuk

Ciasto - składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 230 g miękkiego masła
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • kilka kropli olejku waniliowego

Krem i dekoracja - składniki:

  • 350 g ricotty
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2-3 łyżki cukru pudru (do smaku)
  • 150 ml kremówki śmietanki
  • 1 puszka moreli w syropie (12-15 połówek moreli)

Sposób przygotowania:

Robimy ciasto:

Przesiewamy mąkę z solą.

Masło ucieramy, aż stanie się puszyste. Dodajemy cukier puder i olejek waniliowy, ucieramy dalej, aby powstała gładka masa. Porcjami, stale mieszając, wsypujemy mąkę.

Zagniatamy ciasto, formujemy dwa placki, zawijamy je w przezroczystą folię i wkładamy do lodówki na godzinę.

Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, foremką wykrawamy jajka, układamy na blasze wyściełanej pergaminem. Wstawiamy do lodówki na 30 minut.

Pieczemy w temp. 160°C około 15 minut. Studzimy.

Robimy krem, ucierając ricottę z sokiem cytrynowym i cukrem pudrem. Do masy dodajemy ubitą śmietankę. Smarujemy ciastka kremem. Na wierzchu każdego kładziemy połówkę moreli (stroną przecięcia do dołu).

Jajka sadzone, czyli ciastka z krememJajka sadzone, czyli ciastka z kremem Fot. Studio Lipov

Salami czyli blok czekoladowy

Składniki:

  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka cukru
  • 250 g masła
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 szklanka pokruszonych herbatników
  • 1 szklanka bakalii (np. orzechów, rodzynek, posiekanych suszonych fig, wiórków kokosowych, posiekanych migdałów)
  • 500 g mleka w proszku
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Mieszamy kakao i kawę z małą ilością wody, wlewamy do garnka, dodajemy cukier, masło i resztę wody, zagotowujemy. Odstawiamy, aby masa lekko przestygła.

Potem, ciągle mieszając, powoli wsypujemy mleko w proszku. Na końcu dodajemy herbatniki i bakalie.

Masę studzimy, formujemy na kształt kiełbasy i ściśle zawijamy w przezroczystą folię. Wkładamy do lodówki na 4 godziny. Następnie zdejmujemy folię i obtaczamy "salami" w cukrze pudrze.

Salami, czyli blok czekoladowySalami, czyli blok czekoladowy Fot. Studio Lipov

Spaghetti, czyli lody z sosem malinowym

Przepis dla 6 osób

Sos - składniki:

  • 30 dag mrożonych malin
  • 1 torebka cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • do smaku sok cytrynowy

Makaron - składniki:

  • 1 duże opakowanie (750 ml) lodów waniliowych

Dekoracja - składniki:

  • wiórki kokosowe
  • listki melisy lub mięty

Sposób przygotowania:

Robimy sos:

maliny rozmrażamy, miksujemy z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny, przecieramy przez sitko, aby pozbyć się pestek - sos ma być gładki. Do smaku możemy dodać nieco likieru malinowego albo malinowej nalewki. Inny sposób: gotujemy maliny z cukrem i sokiem cytrynowym, aż się rozpadną, potem przecieramy przez sitko i - jeśli sos jest za rzadki - gotujemy jeszcze jakiś czas, aż odparuje i zgęstnieje.

Robimy makaron:

lody wyjmujemy z zamrażalnika i czekamy, aż trochę zmiękną, a następnie przeciskamy je przez praskę do ziemniaków, tak aby otrzymać nitki przypominające spaghetti. Układamy je na talerzach, polewamy sosem malinowym, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy miętą lub melisą (danie ma przypominać spaghetti z sosem pomidorowym, parmezanem i bazylią).

Spaghetti, czyli lody z sosem malinowymSpaghetti, czyli lody z sosem malinowym Fot. Studio Lipov

Jajko brownie

Przepis na 12-16 ciastek

Wydmuszki - składniki:

  • 12 dużych lub 16 mniejszych jajek
  • olej słonecznikowy do natłuszczenia
  • sól

Brownie - składniki:

  • 2 tabliczki (20 dag) deserowej (posiekanej) czekolady
  • 12 dag miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3 łyżki naturalnego kakao

Sposób przygotowania:

Robimy wydmuszki:

w skorupce każdego jajka nawiercamy korkociągiem otworek. Delikatnie poszerzamy powstałe dziurki, krusząc fragmenty skorupki. Powinny powstać otwory tak duże, aby zmieściła się w nich końcówka worka cukierniczego. Do środka jajka wkładamy wykałaczkę i mieszamy, aby połączyć żółtko z białkiem. Wylewamy zawartość skorupek do miseczki.

Dokładnie płuczemy skorupki w środku, a potem wkładamy je do solanki (10 dag soli na litr wody) i pozostawiamy na 30 minut - słona woda powinna wypełnić skorupki. Jeszcze raz płuczemy skorupki w zimnej wodzie, ustawiamy je otworem do dołu na papierowym ręczniku kuchennym i czekamy, aż wyschną. Do każdej skorupki wlewamy po łyżeczce oleju i tak długo potrząsamy, aż wnętrze skorupki pokryje się tłuszczem. Wylewamy resztki oleju.

Robimy brownie:

mieszając, roztapiamy na parze czekoladę z masłem. Zdejmujemy z ognia.

Miksujemy na puszystą masę jajka z cukrem, dodajemy lekko przestudzoną czekoladę, dokładnie mieszamy.

Łączymy mąkę z solą i kakao, dodajemy do masy, mieszamy drewnianą łyżką. Gdy powstanie gładkie ciasto, przekładamy je do worka cukierniczego, nakładamy okrągłą końcówkę.

Wydmuszki wkładamy do dołków formy na muffinki, wyłożonych folią aluminiową - chodzi o to, aby wydmuszki stały pionowo, dziurką do góry. Do każdej skorupki wyciskamy porcję ciasta, sięgającą do 3/4 wysokości - to bardzo ważne, ponieważ jeśli damy za mało ciasta, "jajko" po upieczeniu będzie wyglądało jak ucięte, jeśli za dużo - ciasto wyleje się na skorupkę (z tym sobie poradzimy, wycierając skorupki wilgotną ściereczką).

Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180°C. Wyjmujemy z piekarnika i obieramy ze skorupek, a potem zjadamy czekoladowe jajka.

Do przygotowania brownie zainspirował nas przepis z bloga "La receta de la felicidad" - www.larecetadelafelicidad.com

Jajko brownieJajko brownie Fot. Studio Lipov