Idealne połączenie chrupiących ziemniaków, delikatnego smaku pora i rozpływającego się sera - taka jest nasza propozycja na zapiekankę! Jest smaczna, pożywna i z pewnością stanie się Twoim ulubionym daniem. 

Danie dla 3-4 osób.

Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie.

Zapiekanka ziemniaczana z porami - składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g masła
  • 2 pory
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 200 g śmietany 18%
  • 150 g sera gouda
  • kawałek suchej kiełbasy (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Zapiekanka ziemniaczana z porami - przygotowanie:

Zapiekanka ziemniaczana z porami
Zapiekanka ziemniaczana z poramiFot. Anna Stefańska

Ziemniaki obieramy, myjemy i lekko podgotowujemy ok. 15 minut. Studzimy i kroimy na plasterki.

Ząbki czosnku i cebulę siekamy, pory (białą część) kroimy w plasterki.

Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory, cebulę i czosnek ok. 4-5 minut.

Jeśli używamy kiełbasy – po usmażeniu porów zdejmujemy jest z patelni i smażymy kiełbasę pokrojoną w plasterki ok. 5 minut.

Śmietanę mieszamy w miseczce z jajkiem, solą, pieprzem i połową startego sera gouda.

Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwowo – plasterki ziemniaków, pory z patelni, śmietanę, drugą część ziemniaków, drugą część porów, śmietanę.

Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Zapiekankę pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem gouda i zapiekamy jeszcze 5 minut.