Idealne połączenie chrupiących ziemniaków, delikatnego smaku pora i rozpływającego się sera - taka jest nasza propozycja na zapiekankę! Jest smaczna, pożywna i z pewnością stanie się Twoim ulubionym daniem.
Danie dla 3-4 osób.
Czas przygotowania: ok. 30 minut + pieczenie.
Zapiekanka ziemniaczana z porami - składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g masła
- 2 pory
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 jajko
- 200 g śmietany 18%
- 150 g sera gouda
- kawałek suchej kiełbasy (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Zapiekanka ziemniaczana z porami - przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, myjemy i lekko podgotowujemy ok. 15 minut. Studzimy i kroimy na plasterki.
Ząbki czosnku i cebulę siekamy, pory (białą część) kroimy w plasterki.
Na patelni rozgrzewamy masło i smażymy pory, cebulę i czosnek ok. 4-5 minut.
Jeśli używamy kiełbasy – po usmażeniu porów zdejmujemy jest z patelni i smażymy kiełbasę pokrojoną w plasterki ok. 5 minut.
Śmietanę mieszamy w miseczce z jajkiem, solą, pieprzem i połową startego sera gouda.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy warstwowo – plasterki ziemniaków, pory z patelni, śmietanę, drugą część ziemniaków, drugą część porów, śmietanę.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Zapiekankę pieczemy 20 minut, po tym czasie wyjmujemy z piekarnika, posypujemy serem gouda i zapiekamy jeszcze 5 minut.
Zważcie ziemniory przed obraniem i po... jakoś 5-10% (zależnie od jej rozmiaru i techniki obierającego) pyry idzie do śmieci w imię bezsensownej tradycji, że "obierki to ino dla świniów so".
Na zdrowie!
Kolego, w samej zapiekance nie znajdziesz ani grama cholesterolu, a bez cholesterolu we krwi po prostu byś wziął i umarł.
Chodzi o balans między HDL a LDL. Jeśli ktoś ma ten balans w normie, to zapiekanka mu nie zaszkodzi. Jeśli nie ma, to zapiekanka jest jego najmniejszym problemem.