Carbonara - składniki:

  • 200 g makaronu spaghetti
  • 2 jajka
  • 2 łyżki startego parmezanu lub pecorino Romano
  • 100 g boczku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz

Carbonara - przygotowanie:

CarbonaraCarbonara Fot. Anna Stefańska

Boczek kroimy w kosteczkę i przesmażamy 5-7 minut na suchej patelni. Dodajemy posiekany czosnek, natkę pietruszki i smażymy jeszcze 2 minuty.

Jajka wbijamy do miseczki i roztrzepujemy widelcem, doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, odsączamy i wkładamy na patelnię. Dodajemy połowę sera, jajka i dokładnie mieszamy. Jajka nie powinny się ściąć jak przy jajecznicy, powinny utworzyć kremowy sos.

Makaron wykładamy na talerz, posypujemy pozostałą częścią parmezanu.